Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

søndag

CORNELIUS PETERSEN, TREÅRSKRIGEN OG DENGANG JEG DROG AFSTED

                                                                                                                       25. maj 1849

" Jeg syntes Rasmus Ottesens kone og børn skal tage til Davinde, da jeg frygter for, deres venner på Middelfartegnen er overbelastede med soldater og andet. Det beror jo også på, om deres bolig er eller bliver blandt dem, der udsættes for fjendens ild, hvilket velsagtens ikke kan undgås, da det er en af de største gårde, og bliver dette tilfældet, vil deres ophold på Fyn være langvarigt. Du kan nu, kære kone, tale med Rasmus Jensen, når han har læst brevet, om hvad der skal gøres. Det er en stor nød, som vi ikke skal eller bør stå udenfor, men må tage virksomt del i. Gud bevare vor kære Peter. Vi kan ikke andet end bede for ham. "

Omtalte Rasmus Ottesens søster var gift med Jens Corneliussen.

Kilde : Slægtsbog Davinde-Slægten Corneliussen

Det, Cornelius Petersen hentyder til i sit brev med hensyn til Rasmus Ottesens kone og børns sikkerhed, er naturligvis Treårskrigen, der herskede fra 1848 - 1850. - Og det gik hedt for sig på den ene side Fredericia og den anden Strib ved Middelfart.



I Middelfart avis år 1899, stod at læse om kaptajn Claudius dagbogsnotater, 50 år efter hans deltagelse i Treårskrigen.

Link :
http://www.striib.dk/tekster-2/treaarskrigen.htm

Den 24. maj 1848, dagen før Cornelius skriver sit brev var der hæftig kanonild fra Oldenborgs Bastion, Stribs Batteri og fra kanonbåd.

Uddrag af kaptajn Claudius dagbog.

" Torsdag den 24de Maj 1849 om Eftermiddagen blev der fra Oldenborgs Bastion, fra Stribs   Batteri og fra Kanonbaaden rettet en hæftig Ild mod Volden omkring det nedbrændte Blokhus ved Strandvejen. Den største Del af Volden blev nedskudt. "


Et minde fra Treårskrigen, én af de mest kendte danske melodier " Dengang jeg drog afsted ", som de fleste af os kan nikke genkende til. Sangen udkom i en særudgave den 10. april 1848.
En fascinerende tanke, at tip, tip oldefar må have lyttet til den.

Teksten var af Peter Faber og melodien af E. Horneman.

Link :
Hør den her

Link





Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.