Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

torsdag

CORNELIUS PETERSEN - DØDSANNONCE I FYENS STIFTSTIDENDE

Det meddeles slægt og venner, at jeg med dyb bedrøvelse har modtaget efterretning om, at min elskede mand, gårdejer, Dannebrogsmand Cornelius Petersen, er afgået ved døden i Kjøbenhavn, natten til den 18. december.
Davinde den 19. december 1876.
                                                                                                  Dorthea Petersen født Olesdatter

Begravelsen vil finde sted fra hjemmet lørdag den 23 december, middag kl. 12

Det var således kun få, der deltog i begravelsen, thi netop nu, jog en rasende snestorm hen over landet og mange sneede inde. - Også rigsdagsmænd og folk fra Tinget.
Den samme snestorm, var iøvrigt årsag til, at Cornelius Petersen blev i København og ville holde jul der.


Dorthea

Sådan stod at læse i Fyens Stiftstidende fra den 19. december 1876, få dage før jul.









onsdag

CORNELIUS PETERSEN DØD AF ET APOPLEKTISK SLAGTILFÆLDE

Ritzaus Bureau skrev den 18. december 1876, eftermiddag

I folketingets dagsmøde meddelte formanden, at folketingsmanden for Odense amts 2. valgkreds (Kerteminde) Cornelius Petersen er afgået ved døden i nat i en alder af noget over 70 år.
Formanden tilføjede, at den afdødes gudfrygtige sind og brave karakter var kendt og skattet af alle i Tinget (stærke dør fra venstre).
Begravelsen vil efter den afdødes bekvemmelse ikke foregå i København.

Kjøbenhavn den 18. december, eftermiddag

Folketingsmand Cornelius Petersen er død i nat. I løverdags (lørdags) morges ramtes han af et apoplektisk slagtilfælde; han sov roligt hen.

Kilde : Fyens Stiftidende





torsdag

CORNELIUS PETERSEN - LOVENS FRELSERMAND

Sagen var strandet, da Cornelius Petersen tog ordet og foreslog at fortsætte arbejdet i et fællesudvalg. Han udtalte : "Ja, som sagen nu står, kan den jo ikke blive færdig  på anden måde end ved et fællesudvalg. Vel skulle jeg meget have ønsket, at man ikke behøvede at forsøge denne udvej, men jeg kan ikke se rettere, end at man i et fællesudvalg dog kan få noget frem, som er et fremskridt . . . . Jeg tror, at man i alt fald vil kunne få det frem, at valgmenighederne kan få ret til at benytte sognekirkerne, og så tror jeg dog, dette Ting vil tage i betænkning at nægte loven. Jeg skal derfor tilråde, at man vedtager dette forslag, for at sagen kan komme i et fællesudvalg. Og vil ingen anden foreslå det, så vil jeg."
 
Rytterstatuen Christiansborg 1873


Ovenstående forslag til fremme om udvidelse af loven om Valgmenigheder af 15. maj 1868. Om at gøre denne midlertidlige "Lejlighedslov" til en endelig lov via forhandlinger i Landstinget 1873.

Cornelius Petersen tog ordet, da tingene var gået i hårdknude og blev således lovens frelsermand. Han havde fremragende forhandlingsevner, ud over tillige evnen til at stå fast på sine holdninger.

Drøftelserne endte med afstemning og vedtaget med 46 stemmer mod 28. Cornelius Petersen blev ved den lejlighed medlem af fællesudvalget.