Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

søndag

RIEGELS, SNOGHØJ, FORSTMANDEN OG FOLKETINGSMANDEN

En af slægtens spændende og alsidige personer må siges at være generalkrigskommissær, transportforvalter og ikke mindst planteskoleejer Hans Christian Riegels.
Han blev født i Nordborg på Als i 1793, som søn af husfoged og justitsråd Hans Frederik Riegels og Henriette Augusta født Drescher.
I 1824 giftede han sig med Frederiche Christiane von Heinen til Hollufgård og Fraugdegård. Den unge dame var datter af kammerherre Alfred Christopher von Heinen til Hollufgård og Fraugdegård.


Hans Christian blev født 15 år før hans nogenlunde samtidige slægtning Cornelius Petersen fra Davinde og døde ligeledes 15 år før Cornelius. Han var et  6. tipoldebarn til Cornelius Petersens 7. grandonkel Mads Jepsen Lerche. Bror til Cornelius' 6. tipoldemor Anna Jepsdatter Lerche. De to herrer opnåede at sidde i Folketinget sammen, idet Hans Christian fra 1852 opnåede at repræsentere Ribe Amts 4. kreds.

Snoghøjgård

Lillebælt fra Snoghøj til Middelfart

 Efter at have arbejdet sig op i graderne ved militæret blev Hans Christian i 1845 afskediget med ventepenge som land- og søkrigskommissær. Han havde i 1939 købt Snoghøj ved Fredericia, det år han blev postmester og transportforvalter. Hans helt store lidenskab blev lagt i landbrug og træplantning, som han hen ad vejen fik sat i system. Parken omkring Færgegården anlagde han med sjældne træer og planter. Sommerfester, ledsaget af musik holdt han for folket og i 1843 stiftede han "Haveselskabet for Jylland, Fyn og Hertugdømmet Slesvig". Der blev anlagt gartnerskoler og planteskoler, så unge mennesker kunne lære faget.
Efter at være blevet udnævnt til kammerherre og kommandant af Als af kongen i 1848, gjorde Hans Christian som det første, at fjerne alle tysksindede embedsmænd.

Han opnåede at blive udnævnt til kommandør af Danebrog og hans helt store drøm gik i opfyldelse idet han kom til at lede tilplantningen af de vestjyske klitter.


Hans Christian Riegels døde på Snoghøj i 1861 og ligger begravet på Sct. Michaelis kirkegård i Fredericia.
Færgeriet mellem Snoghøj og Fyn førte enken videre en tid.

Kilde : Erritsøs historie / Wikipedia

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.