Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

mandag

RIGSDAGSMANDEN CORNELIUS PETERSEN OG SLÆGTNINGEN OLE WORM, DEN ÆLDRE

Ole Willumsen Worm den ældre, der både var professor, arkæolog, oldtidsforsker og læge for såvel kongehus som for de fattigste i København, er født i 1588 og døde i sommeren 1654 i København under en pestepidemi, ivrigt optaget af, at hjælpe sine patienter. Dødsårsagen var en blærelidelse og ikke pest, som man måske skulle formode.

Ole Willumsen Worm, den ældre
 
Hustru Dorthea Thomasdatter Fincke
 
Ole var søn af Willum Worm, født 1563, købmand, rådmand og borgmester i Aarhus, samt tolder i Skagen og Anna Nielsdatter Storm.

Fader Willum Worm
 
Moder Inger Olufsdatter Storm
 
Han giftede sig 3 gange med henholdsvis Dorthea Thomasdatter Fincke, Susanna Madsdatter Lund og Magdalene Petersdatter Worm. Ægteskaberne bibragte ham i alt 18 børn.

Slægtsskabet med Cornelius Petersen opstår gennem Cornelius' 8. grandtante, Sidsel Knudsdatter Lerche, hvis svigerdatter, Søster Fuiren, var gift med Sidsels søn Cornelius Petersen Lerche.
Ole Worm er søn af Søster fuirens moster, Dorthea Thomasdatter Worm.
Slægten Fuiren stammer fra Mecklenborg og var dengang tilknyttet flere til Københavns Universitet knyttede videnskabsmænd.

I 1605 påbegyndte Ole et teologistudie i Marburg og senere i Giessen. Han skiftede dog retning undervejs og slog sig i stedet på medicinstudiet som hovedstudium. Et par år efter fortsatte hane sine medicinstudier i Strassbourg og Basel, hvor han fik indblik i en samling naturvidenskabelige præparater og desuden indblik i, at finde det grundstof, der kunne helbrede alle sygdomme.


Worm afsluttede med studier i Padova, som nogle af tidens mange læger, mødte Caspar Bartholin og senere den berømte naturhistoriske samler Ferrante Imperato.
Under de mange ophold rundt i Europa, besøgte han en botanisk have, der senere skulle få betydning for ham.
Kemikundskaberne blev udvidet og hos kurfyrst Moritz den lærde, oplevede han et kunstkammermiljø med tilknyttede hofværksteder og kemisk laboratorium.

Således godt rustet, netop udnævnt til professor i latin ved Københavns Universitet, giftede han sig med en datter af medicinsk professor Thomas Fincke.

Københavns Universitet

Professorater i græsk og fysik, flere gange rektor for Københavns Universitet og en lærestol i sit grundfag, medicin, Ole Worm vandt sig også et internationalt ry som grundlægger af dansk runeforskning. Udgav herudover også en række lægevidenskabelige tidsskrifter.

Worm, der som sagt døde under en pestepidemi i 1654 blev 66 år. Han opnåede mere end de fleste kunne drømme om.

Kilde : Geni

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.