Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

torsdag

SLAGET PÅ REDEN, DE THURAH OG WILLEMOES

Slaget på Reden, 2. april 1801, en dato, der for evigt står lysende i historien. Mellem 1600 og 1800 danskere og nordmænd mistede livet eller blev såret i deltagelse af Slaget på Reden ud for København.

Fraset en af slægtens berømte søhelte, Peter Willemoes, behøver vi ikke søge længe, for at finde endnu en i slægten deltagende i slaget. Kaptajn i flåden Albert de Thurah, født 1761 som søn af kommandør Christian Henrik de Thurah og Helene Weinigel.

ALBERT DE THURA

Albert de Thurah
 
Margrethe Cathrine Behr
 
Christian Henrik de Thurah
 
Helene Weinigell
 
Selv giftede Albert sig i 1793 med et søskendebarn Margrethe Cathrine Behr, der var datter af justitsråd, birkedommer og postmester i Grenå, Niels Erik Behr.
De to fik tre børn i ægteskabet, heraf sønnen Christian Erik Thurah, der var præst i Tommerup og Brylle.
(Præstegården står i Den Fynske Landsby i Odense).
 
søn, Christian Erik Thurah

Slægtens placering af Albert de Thurah i forhold til tip, tipoldefar rigsdagsmanden Cornelius Petersen, viser at Cornelius' 10. tipoldemor, Hansdatter Mule er søster til Albert de Thuras 7. tipoldefar, Jens Hansen Mule.

 
 
Albert avancerede livet igennem i flåden og tog på togter til Ostindien, Vestindien og Sankt Helena.
I 1801 overtog han kommandoen over blokskibet indfødsretten i Olfert Fischers denfensionseskadre på Reden.
Han kæmpede tappert i slaget den 2. april, men faldt altså alligevel her. Hans efterfølger kaptajn Schrødersee gik det ikke meget bedre. Også han faldt under forsvaret af København.

PETER WILLEMOES

Peter Willemoes
 
Willemoes' flådebatteri Slaget på Reden
 
Peter Willemoes, født 1783 var bror til Catharina Sophia Vilhelmine Willemoes, gift med Erik Becker, der var 3. tipoldebarn til Mads Jepsen Lerche, 7. grandonkel til Cornelius og søn af Anna Jepsdatter Lerche, Cornelius' 6. tipoldemor.

Willemoes var født i Assens som søn af Christen Christensen Willemoes og Christiane Magdalene Dreyer.



I slaget på Reden, hvor Willemoes havde fået kommandoen over et flådebatteri, en synkefri flåde med 24 kanoner. Placeret overfor de to store engelske linjeskibe Elephant med admiral Nelson om bord og Ganges, måtte Willemoes give op efter 1 1/2 times kamp.

Kilde : CF Bricka, Dansk Biografisk Leksikon / F. Hjort, slægten Thurah / Geni /  Wikipedia

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.