Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

mandag

ELIAS B MUUS, BERTEL BRUUN OG CORNELIUS PETERSEN

En af slægtens entrerende og driftige erhvervsmænd, Elias Bendz Muus, bedre kendt under navnet Elias B Muus, født 1805, et år før tip, tipoldefar, gjorde det i handel med korn. Han var desuden skibsreder, formand for borgerrepræsentationen i Kerteminde og herudover svensk-, norsk- og britisk vicekonsul.

Elias Bendz Muus
 
Marie Christine Bruun
 
Elias var gift med en i vor slægt købmandsdatter, Marie Christine Bruun, født 1806. Hun var datter af en særdeles driftig erhvervsmand, forretningsmand, købmand, fabrikant og justitsråd Bertel Bruun. Bertel Bruun selv var søn af endnu en storkøbmand, Johannes Iver Bruun, der også var borgmester og tobaksagent i Fredericia. Det var ham, der byggede det Bruunske Pakhus, i dag rammen om mange musiske- og andre populære arrangementer.

Johannes iver Bruun

Bertel Bruun



Placeringen i vor og rigsdagsmanden Cornelius Petersens slægt, placerer Elias' hustru, Marie Christine som værende barnebarn til broderen af  pastor Lauritz Lassen Pedersen Brøchner til Karby, Hvidbjerg og Rested, Hans Peter Brøchner.
Pastorens tip tipoldebarn Poul Hübertz Knudsen var gift med Else Knudsen, barnebarn af Ane Dorothea Olesdatter Corneliussen, der var Cornelius' barnebarn.
(Ja, det gælder om, at holde tungen lige i munden).


Efter nu at have formalia på plads, går vi tilbage til Elias B Muus. Han købte sig en stor købmandsgård i Kerteminde i 1829. Kapitalen til handelen menes at stamme fra hans rige svigerfamilie i Fredericia. I begyndelsen var købmandshandelen drevet på gammeldags facon med krambod og skænkestue. Det skulle der snart blive lavet om på. Elias havde set for sig, hvordan handel med korn kunne bringe velstand på et meget højere niveau. Kornet købte han direkte hos bønder og herregårdsmænd. Det blev sejlet til England med efterhånden flere skibe og kom hjem igen med træ til byggeri, der også var i rivende udvikling.

Sukkergården Odense (Historiens Hus)

Muus blev efterhånden byens største reder og købmand i Kerteminde og i 1848 blev hovedsædet flyttet til Odense med hovedsæde i Sukkergården, lige ned til Odense å. I 1893 var det slut. Elius B Muus døde, 88 år gammel.

Kilde : kertemindehistorie.dk / Historiens Hus / Geni

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.