Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

tirsdag

MULERNES LEGATSKOLE, PROFESSOREN OG RIGSDAGSMANDEN

Mule slægten kan føres tilbage til 1430. Fra 1444 som adelsslægt, da Hans Mule blev adlet af Christopher af Bayern. Mulerne var i flere århundreder borgmestre, rådmænd og storkøbmænd med stor rigdom og indflydelse.

Den dag i dag, står Mulernes Legatskole i Odense, stadig som en påmindelse af de magtfulde Muler i Odense og deres dispositioner.





Grundlæggerne af Mule skolerne, Rasmus Mule, der i god tid gjorde testamente, var den første legatstifter, bestemte sammen med søskendeparret Erik og Anne Mule, børn af Mogens Jørgensen  Mule og Margrethe Eriksdatter, at der i Odense skulle oprettes 4 skoler, finanseret af en stor testamenteret sum penge.

Erik Mule var gift med Margrethe Pedersdatter von Klingenberg, datter af Peder Pedersdatter von Klingenberg til Vejlegaard og Lundegaard. Han havde et usædvanligt godt hoved, havde studeret i udlandet, rektor og professor i græsk.
Ud over sin kunnen i de gamle sprog, antog man, at han sagtens kunne have gjort karriere i statens tjeneste, grundet sin store indsigt i lovkyndighed. Han var imidlertid mere interesseret i frihed end i
karriere.


Mule


von Klingenberg



Erik og Annes 3. tipoldefar, Jens Hansen Mule, var bror til Cornelius Petersen, gårdejer, rigsdagsmand og folketingsmedlem 10. tipoldemor, Hansdatter Mule, der var datter af Hans Knudsen Mule.

Officielt var Mule skolerne en realitet den 7. juni 1720, samme år, som Rasmus Mule gik hen og døde. År senere bidrog de to Mule søskende med henholdsvis 4 og 3 gårde til skolerne. Meningen var, at afkastet skulle fordeles mellem lærere og elever.

Som årene gik, blev lokaliteterne for skolerne noget trange og det blev bestemt, at der skulle indrettes én skole, hvor alle var samlet og den skulle indrettes i en passende ejendom i Overgade. Skolen skulle være ren drengeskole og gå under navnet Mulernes Legatskole. Man modtog både betalende elever og elever af ubemidlede, der var så heldige at få et legat. Skolerne skulle bidrage med at påføre eleverne både boglig og kristen dannelse.


I starten kunne kun opnås præliminæreksamen, senere også mellem- og realeksamen. Fra 1968 flyttede Mulernes Legatskole til Vollsmose, nu som gymnasium.
Morsomt, om slægtens ungdom vil frekventere den gamle skole. Min far var i hvert fald muler.

Kilde : G.L. Vad / Dansk Biografisk Leksikon / Dansk Adels Aarbog / Geni

Teksten må ikke kopieres og anvendes. Gengivelse i et vist omfang skal tydeligt kildeangives.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.