Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

søndag

DRONNINGENS LIVLÆGE, MONRADS TIPOLDEBARN OG SIVERT GRUBBE

En af slægtens utallige apotekere, Antonius Bathe, født i 1527 i Aalst, Flandern, fik apotekerbestalling i Haderslev 1557 af Hertug Hans. Han havde i ægteskabet med Abigael Bonifaciusdatter Loir, en søn af samme navn. Denne var hofmedicus (kongelig livlæge) hos Dronning Sofie på Nykøbing Slot i Nykøbing F.
Den gode Antonius den yngre havde gjort studier i såvel København samt Padua, Siena og Basel.

                Hjorteapoteket i Haderslev 1557

Slægtsskabet med Bathe familien hviler på det faktum, at Antonius Bathe den yngre var far til Sidsel Sofie Antoniusdatter Bathe, der er konseilspræsident (statsminister) Ditlev Monrads 4. Tipoldebarn. Sidsel var i ægteskab med Mads Jepsen Lerche's søn, Knud Madsen Lerche, præst i Nysted kirke på Lolland, der var søn af Cornelius Petersens 6. Tipoldemor, Anna Jepsdatter Lerche, min 12. tipoldemor.

Knud Madsen Lerche og hustru Sidsel

Livlægens hustru, Sara Oberberg var datter af Hercules von Oberberg, Chr. III's brygmester. I ægteskabet var to døtre.

Sivert Grubbe

I 1557 mødte Antonius adelsmanden Sivert Grubbe, der var på vej til Frankfurt. Grubbe tilbød Antonius plads på sin vogn, da han var tryg ved, at have en læge med som rejsekammerat. Grubbe tilbød Antonius 100 krongylden, dersom han ville følge med til Italien. Det lod Antonius sig ikke sige to gange, da hans oprindelige rejsemål var netop Italien, men på grund pengenød, havde han været nødt til at vælge et nærmere rejsemål. Turen gik nu mod Italien for de to rejsekammerater. I de mineralske bade i Bagni, sluttede Frederik Ahlefeldt sig til dem og der ud over bestod selskabet af et par tyske adelsmænd samt to købmænd. Bartholomæus, en tysk tjener var ligeledes på vognen for at opvarte selskabet.
De foretog nu en gennemgribende rejse igennem Italien, hvorefter Antonius den 11. maj 1588,lod sig indskrive ved universitetet i Padova. Sandsynligvis var det her, han tog doktorgraden i medicin og  således kunne kalde sig dr. med. Anthon Bath.


Den senere gerning som livlæge for dronning Sofies hof medførte bl.a., at han i gerningen skulle følge med på rejser, være flittig og tro mod hende og hendes børn, overholde sin tavshedspligt og undlade at forrette noget som helst udenfor hoffet.
Lønnen var 250 rigsdaler om året, incl. fri bolig og nødtørftigt brændsel.

Nykøbing Slot

På sine gamle dage, syntes Antonius at skrante og i et brev til vennen Jonas Charisius, søn af provsten i Nykøbing Falster, betror han vennen, at han kunne tænke sig at komme til Sicilien eller Spanien. De to korresponderer ofte med hinanden på latin, Antonius sender blomster til Charisius og Charisius sender frugt til Antonius.
Den 12. juni 1602 dør Antonius og fire dage efter også hustruen Sara.

Allan M. Andersen / Geni /


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.