Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

fredag

LØVENSKIOLD, JENS LAGESEN DYRE OG CORNELIUS PETERSEN

Carl Otto Løvenskiold, født i Christiania (Oslo) i 1839. Søn af Otto Joachim Løvenskiold, advokatfuldmægtig og assessor i højesteret og hustru komtesse Julie Caroline Helene Wedel Jarlsberg. Carl Otto var officer, godsejer og politiker samt norsk statsminister i Stockholm 1884.

Carl Otto Løvenskiold
 
Kilde : Fotograf L. Szacinski

Løvenskiold er en dansk / norsk adelsslægt med rødder i det nordlige Tyskland.

Carl Otto er 11. tipoldebarn af Jens Lagesen Dyre til Tirsbæk og Staby i lige linje, der er Cornelius Petersens 16. grand onkel.

Han giftede sig i 1865 med kusinen, Elise Wedel Jarlsberg, datter af godsejer, baron Harald Wedel Jarlsberg. Der var tre børn i ægteskabet, Eleonora Løvenskiold, Harald Løvenskiold og Otto Løvenskiold.
Eleonoras var gift med ejer af Ulefos Jernværk, Diderik Cappelen, Harald var forstkandidat og godsejer i Horten og Otto var attache i Udenrigsministeriet i Stockholm.

Herregården Vækerø i Ullern, byggede Carl Otto Løvenskiold  i 1881.

Vækerø Ullern

Ud over debattør og posten som statsminister, var han stortingsrepræsentant i tre perioder fra 1888-96 og sent i livet en agtet velgører.

Af ordener kan nævnes ridder af St. Olavs ordenen, storkorsridder af den svenske Vasaorden, udnævnt til storkors for almennyttig virksomhed og endelig blev han i 1899 forfremmet til kommandør.

Carl Otto dør i 1916 på sin herregård Vækerø i Ullern, lige uden for Oslo. Han ligger begravet i Ullern kirke.



Stamfaderen til den mægtige Løvenskiold slægt er Herman Leopoldus, som indvandrede fra Lübeck og startede som købmand i Christiania.
I 1739 blev Herman og hans familie adlet af kong Christian VI af Danmark og Norge. Navnet Løvenskiold var sammensat af Leo, der betyder løve og af løven i det adelsskjold, slægten allerede anvendte. Ved adlingen blev våbenskjoldet ændret.

Tegnet af Per Benzon Mylius
 
Tegnet af Anders Thiset 1889
 
Siden 1700 tallet har Løvenskiold slægten ejet store godser og skove i Norge. Den dag i dag kontrollerer slægten et selskab, der ejer skovområder omkring Oslo og Telemarken. Byggemarkedskæden Maxbo drives også af en Løvenskiold, der er direktør for foretagendet. Carl Otto Løvenskiold den yngre, født 1953.

Løvenskiolds hovedsæde ved Oslo

Måske et tilfælde, måske ikke, at Cornelius Petersens 3. Tipoldebarn, slægtning til Carl Otto Løvenskiold, har valgt at leve med sin familie i umiddelbar nærhed af, hvor han levede sit liv i Ullern, et minuts penge fra herregåden.

Kilde : Finn Holbek / Norsk Wikipedia / Geni / Rigsarkivet i København

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.