Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

onsdag

FORFATTERINDEN, PROFESSOREN, HOFMESTERINDEN, PRINSESSEN OG BERNSTORFF

Forfatterinde  Charlotte Baden eller som hun var født i København 1740, Sophie Louise Charlotte von Klenow, var datter af major Gustav Ludvig von Klenow og Bolette Cathrine From.

Charlotte Baden
 
Jacob baden
 
Den små Charlotte skulle 23 år senere indgå ægteskab med professor Jacob Baden, der var fem år ældre end Charlotte, ved en vielse i Kastelskirken i København. I ægteskabet var to sønner, henholdsvis Gustav Ludvig Baden, der blev historiker, jurist og herredsfoged samt Torkel eller Torkil, der også holdt sig til bogen og virkede som filolog, kunsthistoriker og professor dr. phil.
 
Mads Jepsen Lerche
 
Charlotte var oldebarn i 3. af Cornelius Petersens grandonkel i 7., Mads Jepsen Lerche. Mads var præst og borgmester i Nyborg, bror til Anna Jepsdatter Lerche, tipoldemor i 6. til Cornelius.

Med familieskabet sat på plads, tilbage til Charlotte, der i en alder af fem år, blev sat i pleje hos den formuende Anna Susanne von der Osten, der var hofmesterinde hos prinsesse Charlotte Amalie af Danmark. Årsag til anbringelsen skyldtes faderens stationering i Norge.

prinsesse Charlotte Amalie af Danmark

For øvrigt skulle det vise sig, at være en særdeles lukrativ anbringelse, da den unge Charlotte snart blev introduceret til miljøet omkring J.H.E. Bernstorff, sekunderet af såvel hofmesterinden som prinsessen. En livslang pension sørgede prinsessen for blev Charlotte til del, ligesom hun fik hende indført i diverse fornemme familier, der alle var knyttet til det tysktalende miljø omkring Bernstorff.
Skolegangen foregik på fru Rolffs institut i Nyborg.

J.H.E. Bernstorff

Ægteskabet med professor Baden foregik i en ligeværdig atmosfære af intellektualitet. Charlotte gik tilsyneladende med tanker om en forfatterkariere og i 1784 debuterede hun med brevromanen, Den fortsatte Grandison.
Manuskriptet havde hun i al hemmelighed indleveret på Københavns Universitet, hvor hendes mand stod for en slags forfatterskole, hvor unge studerende kunne prøve sig af.

Faktisk skulle det vise sig, at Charlotte var velskrivende og skarp i sin personskildring.
Interessen for netop brevskriveri, kunne ses i lyset af, at hun selv varen flittig brevskriver.

Udgivelserne foregik både i eget navn og anonymt.

Thomasine Gyllembourg

Brevgenren gjorde, at Charlotte var med til at etablere en ny litterær tradition, der siden udvikledes af Thomasine Gyllembourg og Mathilde Fibiger.

Kilde : Dansk kvindebiografisk Leksikon / Wikipedia / Geni
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.