Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

lørdag

VARVARA HASSELSBALCH, SCHEEL VON PLESSEN, EN RUSSISK PRINSESSE OG SLÆGTSKAB MED EN RIGSDAGSMAND

Sonia Varvare Hasselbalch, født 1920 med en, kan man vist roligt sige, guldske i munden. Hun er nok bedst kendt under navnet Varvara Hasselbalch,
datter af Louise Scheel von Plessen, baronesse og Erik Helms Hasselbalch.
Navnet Varvara fik hun efter sin russiske oldemor, den russiske prinsesse Vavara Sergjevna Scheel von Plessen Gagarin, der var gift med hendes oldefar Otto baron Scheel von Plessen.

Varvara Hasselbalch
 
Oldemoderen, Varvara Gagarin, russisk prinsesse
 
Vores slægtning Varvara er et 13. tipoldebarn til Cornelius' 15. grandonkel, Jens Lagesen Dyre, til Tirsbæk og Staby, bror til Cornelius' tip 14. oldefar Knud Lageson dyre.

Mange husker nok Per Wennicks trilogi om Varvara, den sidste i rækken af 3 københavnerinder. Før hende, veninden grevinde Erna Hamilton,  der i ungdommen omgikkes Louise von Plessen, Varvaras mor. Grevindetitlen havde Erna erhvervet i ægteskabet med den svenske greve James Douglas Hamilton og hun brugte den livet ud.

Erna Hamilton


James Douglas Hamilton, greve med sine forældre udenfor Lyckås Slot ved Jönköbing

Varvara er opvokset op i Det plessenske Palæ med 97 værelser. Her boede hun med en stor del af familien. Født til society og uddannet til fotograf hos madame D'Ora i Paris.
Palæet blev bygget først i 1900 årene af hendes bedstefar Joseph von Plessen.

Det plessenske Palæ
 
Moderen Louise von Plessen var en blændende dygtig konkurrencerytter og efter hendes ønske begyndte Varvare også at ride. Som 10 årig kom hun på kostskole i Schweiz og da hun blev 18, kvittede hun ridesporten.
Kom i lære som fotograf hos den berømte fotograf madame D'Ore i Paris.

Fotograf madame D'Ora Paris

Under 2. Verdenskrig blev Varvara både ambulancefører og lastbilchauffør under Røde Kors. Skønt societypige i Danmark, arbejdede hun skjult for modstandsbevægelsen.
Senere blev hun hvervet af Billed Bladet til at fotografere de kongelige. Forblev livet lang, en blændende portrætfotograf.

Giftemoden, - mor ville have hende gift med en mand med titel og udpegede en prins som et passende parti. Det blev imidlertid anderledes. Af tre ægtemænd var journalisten Poul Ernst von Stemann den første. Næste ægteskab med Guy Ingram giver hende sønnen Rurik, der skænker hende et barnebarn.
Alderdommen tilbragte Varvara i en stor lejlighed i København, fyldt op med minderne fra et langt, spændende liv.


Varvara dør i 2008 og ligger begravet på Garnisons Kirkegård i København.

Kilde : dr.dk/presse / Geni

torsdag

CASPER PETER ROTHE INGERSLEV, GODSEJER OG POLITIKER, CORNELIUS PETERSEN POLITIKER

Casper Peter Rothe Ingerslev født år 1800, godsejer og politiker, søn af Hans Peter Ingerslev, til Rugaard og Severine Elisabeth Rothe.
Han var gift med Marie Meulengracht, datter af Harboe Galthen Meulengracht, til købmandsgården Gedes Gaard i Aarhus Midtby.

Casper Peter Rothe Ingerslev
 
Rugaard Ebeltoft
 
Ud over politikerkarrieren, som han har fælles og samtidig med sin slægtning tip, tipoldefar Rigsdagsmanden Cornelius Petersen, er Casper et 8. tipoldebarn til Jens Hansen Mule, 11. grandfætter til Cornelius og bror til Cornelius' tip 10. oldemor, N N Hansdatter Mule i Odense.

Parret Casper og Marie havde 4 børn, herunder sønnen Hans Peter Ingerslev, medlem af landstinget, udenrigsminister og trafikminister.

Hans Peter Ingerslev

Casper Peter tog juridisk embedseksamen og lagde ud med en stilling som godsforvalter, hvorefter han fem år senere overtog faderens hovedgård Rugaard ved Ebeltoft. Den afhændede han senere til sin svoger og købte godset Marselisborg ved Aarhus. Ikke at forveksle med Marselisborg Slot.

Marselisborg Gods

En del formandskaber og offentlige hverv blev det til. Medlemskab af folketinget samt Landstinget og fra 1864 af Rigsrådets Landsting, samme år som han dør. Desuden kunne han pynte sig med titler af kancelliråd og justitsråd.

Kilde : Wikipedia / Dansk biografisk Leksikon / Geni

søndag

VON MUNTHE AF MORGENSTIERNE, ALLE HANS LIVSOPGAVER OG HANS SLÆGTSKAB MED CORNELIUS

Cand. jur., adelshistoriker, arkitekturhistoriker, personalhistoriker, kammerjunker og Ridder af Dannebrog. Det er den beskedne introduktion af vores slægtning, adelsmanden Otto von Munthe af Morgenstierne. Født 1871 og død som 74 årig i 1945.

Otto von Munthe af Morgenstiern

Otto er søn af kaptajn og kammerjunker Otto Ludvig Michael von Munthe af Morgenstierne og  baronesse Anna Helene Marianne Munthe af Morgenstierne, født Løvenskiold.
Tre ægteskaber blev det til for Ottos vedkommende.


Slægtskabet med Otto skyldes, at han er et 12. oldebarn til Cornelius Petersens 15. grandonkel Jens Lagesen Dyre, til Tirsbæk og Staby.

Otto selv kunne kalde sig cand. jur. i 1898. Før det udgik han som student fra Metropolitanskolen og
umiddelbart efter juridisk embedseksamen fik han ansættelse i Københavns Magistrats 3. afdeling. Herefter kom turen til Danmarks Hypotekbank, hvor han i løbet af 3 år opnåede ansættelse som ekspeditionssekretær.

Metropolitanskolen

De næste ti år beskæftidigede Otto med besiddelse af Det Munthe-Morgenstierne-Løvenskjoldske fidelkommis, han blev formand for Urne-legatet samt medlem af repræsentantskabet for Den ophævede civile og adskillige Stænders Enkekasse.

Men det blev ikke ved det. Otto lod blækket flyde fra pennen. Mestendels var det adels- og arkitekturhistoriske emner, der havde hans interesse.
Flere bøger blev det til, bl.a en om Odd Fellow Palæet i København.

Odd Fellow Palæet

Også forholdet mellem norsk og dansk adel optog ham.

Kilde : Wikipedia / Geni

lørdag

HOLMEGAARD GLASVÆRK, GREVINDEN AF GISSELFELD, JENS LAGESEN DYRE OG CORNELIUS PETERSEN

Når pastor Lisbeth Smedegaard Andersen et par måneder før jul udgiver en indlevende bog om vores slægtning, grevinde Henriette Danneskiold-Samsøe, kaster vi selvsagt et blik på grevinden, der blev grundlægger af en af landets første industrivirksomheder : Holmegaard Glasværk.

 
Henriette, lensgrevinde Danneskiold-Samsøe

 
Den unge Henriette, født Johanne Henriette Valentine Kaas af Mur 1776, var datter af Frederik Christian Kaas, af Mur, kammerherre, kommandør og admiral samt ejer af Sandviggaard og Edele Sofie Kaas, af Sparre, til stamhuset Nedergaard.
 
Fader
 
Tip, tipoldefar Cornelius Petersens 15. grandonkel, herremand Jens Lagesen Dyre til Tirsbæk og Staby er tip 8. oldefar til Henriette, grevinde af Gisselfeld.
Selv er Henriette tip 3. oldemor til Sveriges kong Carl XVI Gustaf.

Dyre

Af ren og skær kærlighed gifter Henriette sig med den unge lensgreve på Gisselfeld, Christian, Conrad Sophus lensgreve Danneskiold-Samsøe, amtmand, overdirektør for Gisselfeld Kloster, og ejer af godserne Holmegaard, Næsbyholm, Nordfeld og Rosendal.

Lensgreve Christian Conrad Sophus Danneskiold-Samsøe
 
Henriette, lensgrevinde Danneskiold-Samsøe
 
 
Holmegaard gods
 
Gisselfeld
 
1823 dør hendes fremsynede mand pludselig. Han havde kort før sin død ansøgt om, at anlægge et glasværk ved Holmegaard Mose. De planer fører Henriette, der nu er enke med seks børn, ud i livet, et par år efter og Holmegaard Glasværk er nu en realitet. I starten ganske vist kun med en enkelt ovn, der senere bliver til to og langt senere til tre.

 
 
Gorm den Gamle
 
 I starten fremstilles udelukkende flasker, men 7 år senere blev der nu fremstillet kunst- og industriglas.
Først i 1853 begyndte Holmegaard at fremstille drikkeglas, hyacintglas m.m.

Frem til 1945 gik ejerskabet af Holmegaard Glasværk i arv i familien. Sidste ejer i slægten Danneskiold-Samsø var hofjægermester og kaptajn i Livgarden, Aage Conrad lensgreve Danneskiold-Samsøe.

Kilder : Lisbeth Smedegaard Andersen / Geni /Wikipedia / Holmegaard Glasværk