Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

lørdag

HOLMEGAARD GLASVÆRK, GREVINDEN AF GISSELFELD, JENS LAGESEN DYRE OG CORNELIUS PETERSEN

Når pastor Lisbeth Smedegaard Andersen et par måneder før jul udgiver en indlevende bog om vores slægtning, grevinde Henriette Danneskiold-Samsøe, kaster vi selvsagt et blik på grevinden, der blev grundlægger af en af landets første industrivirksomheder : Holmegaard Glasværk.

 
Henriette, lensgrevinde Danneskiold-Samsøe

 
Den unge Henriette, født Johanne Henriette Valentine Kaas af Mur 1776, var datter af Frederik Christian Kaas, af Mur, kammerherre, kommandør og admiral samt ejer af Sandviggaard og Edele Sofie Kaas, af Sparre, til stamhuset Nedergaard.
 
Fader
 
Tip, tipoldefar Cornelius Petersens 15. grandonkel, herremand Jens Lagesen Dyre til Tirsbæk og Staby er tip 8. oldefar til Henriette, grevinde af Gisselfeld.
Selv er Henriette tip 3. oldemor til Sveriges kong Carl XVI Gustaf.

Dyre

Af ren og skær kærlighed gifter Henriette sig med den unge lensgreve på Gisselfeld, Christian, Conrad Sophus lensgreve Danneskiold-Samsøe, amtmand, overdirektør for Gisselfeld Kloster, og ejer af godserne Holmegaard, Næsbyholm, Nordfeld og Rosendal.

Lensgreve Christian Conrad Sophus Danneskiold-Samsøe
 
Henriette, lensgrevinde Danneskiold-Samsøe
 
 
Holmegaard gods
 
Gisselfeld
 
1823 dør hendes fremsynede mand pludselig. Han havde kort før sin død ansøgt om, at anlægge et glasværk ved Holmegaard Mose. De planer fører Henriette, der nu er enke med seks børn, ud i livet, et par år efter og Holmegaard Glasværk er nu en realitet. I starten ganske vist kun med en enkelt ovn, der senere bliver til to og langt senere til tre.

 
 
Gorm den Gamle
 
 I starten fremstilles udelukkende flasker, men 7 år senere blev der nu fremstillet kunst- og industriglas.
Først i 1853 begyndte Holmegaard at fremstille drikkeglas, hyacintglas m.m.

Frem til 1945 gik ejerskabet af Holmegaard Glasværk i arv i familien. Sidste ejer i slægten Danneskiold-Samsø var hofjægermester og kaptajn i Livgarden, Aage Conrad lensgreve Danneskiold-Samsøe.

Kilder : Lisbeth Smedegaard Andersen / Geni /Wikipedia / Holmegaard Glasværk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.