Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

tirsdag

SPIONEN, GODSEJEREN, MODSTANDSKVINDEN, ENGESTOFTE OG VORES RIGSDAGSMAND CORNELIUS

I dag på Kvindernes Internationale Kampdag, findes næppe bedre repræsentanter på superstærke kvinder i slægten end den britiske modstandskvinde og spion Monica Emily Wichfeld, gift med den danske godsejer Jørgen Adalbert de Wichfeld og deres datter modstandkvinden Varinka Corina Wichfeld-Muus, gift med Flemming Bruun Muus, dansk forfatter, faldskærmschef og modstandsmand.

Monica Foto : Frihedsmuseet

Slægtsskabet er relateret til Jørgen Adalbert de Wichfeld, født i 1885 som søn af kammerherre og hofjægermester Niels Henning Wichfeld på Engestofte Gods og Warinka Frederikke Louise Rosenkrantz.
Jørgen Adalbert de Wichfeld er et tip 12. oldebarn til Cornelius Petersens 15. grandonkel, Jens Lagesen Dyre, til Tirsbæk og Staby. Hustruen, Monica Emily Wichfeld, datter af John George Beresford Masy-Beresford og Alice Elizabeth Mulholland, mødte han i Londons selskabsliv, medens han var knyttet til det danske gesandtskab.

Jørgen Adalbert de Wihfeld

De første år i ægteskabet efter 1.Verdenskrig boede de lidt her og der samt på godset Engestofte på Lolland, som Jørgen havde arvet, da han var 22 år, og Monica gik ikke af vejen for at ernære sig ved forefaldende arbejde samt salg af fransk modetøj, da de boede i Italien. Ud over datteren Varinka fik de 2 sønner.

Varinka Corina Wichfeld-Muus
 
Flemming B Muus
 
Bosat på Engestofte Gods ved Maribo, Monica overvejede at tage til USA, da 1. Verdenskrig brød ud. Situationen var vanskelig, både økonomisk og politisk. Som den frygtløse adelsdame Monica var, skrev hun rapport om stemningen i Italien. Den blev samtidig sendt til London. Monica etablerede sig i modstandsarbejde i Danmark. Her mødte hun chefen for faldskærmsfolk i Danmark, Flemming B Muus. Hun engagerede sig i bl.a. at gemme våben og sprængstoffer. Datteren Varinka blev sekretær for Flemming Muus og hermed involveret i illegalt arbejde.
Moderen Monica blev i 1944 arresteret på Engestofte af tyskerne, ligeledes hendes mand Jørgen og den yngste søn. Jørgen og sønnen blev hurtig frigivet, hvorimod Monica blev forhørt på Dagmarhus og sendt i Vestre Fængsel. Herfra blev hun sendt til Cottbus i Tyskland, men en flytning knækkede hende og hun døde februar 1945. Ingen ved hvor hendes grav befinder sig, men ved en mindegudstjeneste i London sagde præsten, at hun gav sit liv for to nationer.

Engestofte

Datteren Varinka, der tidligere var blevet gift med Flemming B. Muus arbejde intenst i modstandsbevægelsen og da hun hørte familien var arresteret på Engestofte, forandrede hun sit udseende og fik nye identitetspapirer. At stikke af til Sverige faldt hende overhovedet ikke ind.  Hun kæmpede under jorden og i 1945 rejste hun og ægtemanden Flemming til England. Her arbejdede de videre i efterretningstjenesten, inden de straks efter befrielsen, betrådte dansk jord igen.
Efter et par år blev Flemming B Muus anklaget for økonomisk uhæderlighed. Dommen lød på 2 års fængsel. Han blev nu benådet efter 1/2 år.
Siden levede ægtefællerne Wichfeld som forfattere.

Læs en fantastiske artikel om Monica Wichfeld HER

Kilde : Dansk kvindebiografisk leksikon / Geni / Modstandsdatabasen /

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.