Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

fredag

DEN LIDENSKABELIGE MARGRETHE, GIEDDE OG DEN SKIKKELIGE RIGSDAGSMAND

Adelsparret Knud Knudsen Giedde (1522) , søn af Knud Lauridsen Giedde og Sidsel Teusdatter Brostrup og hans hustru, Margrethe Clausdatter Ulfeldt (ca. 1517), datter af  Claus Eggertsen Ulfeldt og Dorthe Ovesdatter Lunge, levede på Tommerup Kongsgård i Skåne. Knud, Knudsen Giedde, der var lensmand på Børringekloster, erhvervede gården i 1500 tallet.

Margrethe Clausdatter Ulfeldt
 
Knud Knudsen Giedde
 
 
 Margrethe, der tilsyneladende havde stor livsappetit på mænd, også andre end sin egen ægtemand, - så stor, at hendes søn, på kongens befaling, måtte holde hende indespærret på Tommerup resten af livet, hvor hun forresten døde år 1600, 83 år gammel, var nok ikke nem at styre. Selv ikke en tidligere arrestation havde kunnet kølne Margrethes hede lidenskabelige affærer, der fortsatte efter ægtemandens død.
Utroskab på den tid var noget, man så særdeles alvorligt på, da især når den utro var en kvinde.



Cornelius' slægtskab med den utro Margrethe, byggede på det faktum, at hun var tip, tipoldebarn af Jens Lagesen Dyre til Tirsbæk og Staby, søn af Cornelius' tipoldefar i 15., Lage Jensen Dyre af Tirsbæklinjen.

Brostrup Knudsen Giedde

Margrethe og Knuds søn, Brostrup Knudsen Giedde til Tommerup, født ca. 1544 i Skåne, var lensmand på Island, Laholm og Gulland.
Han blev far til Ove Brostrup Giedde født 1594, dansk admiral, medlem af den danske regering, godsejer, og lensmandsrigsråd.

 
Ove Brostrup Giedde, rigsadmiral
 
Ove Giedde drog i 1618 på ekspedition til Indien, i spidsen for Christian 4. ekspeditionen , for at grundlægge en koloni. Hjemkommet her fra, udnævntes Giedde til rigsadmiral i 1645. Tre år efter indhentede alvorlig sygdom ham og han udnævntes til lensmand på Helsingborg Slot. Privat var han i ægteskab med Dorthe Knudsdatter Urne.

Giedde blev boende i Skåne efter at Danmark mistede det til Sverige. I 1658 brød svenskekongen Karl X Gustav fredstraktaten og Ove Giedde blev taget til fange, da han var på besøg i Helsingborg. Her sad han fangen på Helsingborg Slot og sidenhen på Malmøhus. Blev dog frigivet i 1660, men da var han gammel og svag, den stakkels mand.

Kilde : Wikipedia / Geni

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.