Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

fredag

SKAGENHOTELLERNE - FAMILIERNE BRØNDUM OG RUTH

En stor del af den danske befolkning har jo nok været i Skagen og er det ikke tilfældet, så tag der til. Skagen er, om sommeren, fuldkommen vidunderlig, - indbegrebet af dansk sommer- og badestemning.

Når nu medlemmer af vores slægt med udgangspunkt i tip, tipoldefar rigsdagsmand og folketingsmand Cornelius Petersen viser sig, at stå bag de allerbedste hoteller i Skagen, er det umuligt ikke at lade et par ord falde.

Ruths Badepensionat
 
Ruths Badehotel
 
Ruths Hotel og Brøndums Hotel, - begge har de været i Ruth og Brøndum familiernes ejerskab i begyndelsen, dengang der var skagensmalere til.

For Hotel Ruths vedkommende, var det i starten Emma og Hans Christian Hansen Ruth, der stod i front. Cornelius Petersens sønnesøn, Peter Cornelius Peter Corneliussens svigerdatter Thomine Corneliussen havde en tante, Hansine Marie Ruth, hvis fætter, Niels Christian Hansen Ruth var far til Hans Christian Hansen Ruth. Han var fisker, hotelejer, opsynsmand og Dannebrogsmand. Han havde sammen med sin hustru en datter, Dagmar Mette Secher Ruth.

Dagmar Mette Secher Ruth og Johan Olaf Dahler

Hotellet har utallige tider spillet en central rolle i Gl. Skagen. Stedet startede egentlig som badepensionat i 1904. Ægteparret Emma og Hans Christian Ruth lagde senere navn til det populære hotel.
Ægteparrets datter Dagmar bliver senere i 1912 gift med den eneste overlevende fra et norsk Skibsforlis, Johan Olaf Dahler. 1917 køber parret nabohotellet, strandhotellet og overtager driften efter Dagmars forældre. I 60 år skulle navnet "Mama Dahler" følge Dagmar, der dør i 1974.

Brøndums Hotel er ikke mindre kendt. Det var hotellet, hvor skagensmalerne holdt til og det står den dag i dag, som det stod i Brøndums tid.

Brøndums Hotel Skagen

Også her er Cornelius Petersens sønnesøn, Peter Cornelius Peter Corneliussens svigerdatter Thomine Corneliussen involveret. Thomines tante, Hansine Marie Larsen Ruths datter Laura Marie Møllers svigerfar, Christian Sørensen Møller havde en søster, Anne Hedevig Sørensdatter Møller. Hun var gift med købmand og gæstgiver Erik Andersen Brøndum og bl.a. mor til maleren Anna Ancher og   sønnen Chresten Degn Brøndum.
 
Anne Hedevig Sørensdatter Møller
 
Anna og Michael Ancher
 
Chresten Degn Brøndum
 
Brøndums Hotel gik i arv til sønnen Degn Brøndum, efter hvem hotellet bærer navn. Hotellet var i sin tid tilholdssted for skagensmalerne, der gerne kvitterede for ydelser med et portræt, der blev malet i spisestuen som udsmykning.
 
Brøndums Hotel

Kilde : Ruths Hotel / Brøndums Hotel / Wikipedia / Geni /

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.