Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

fredag

DRAGE, HOFMANSGAVE, HOFMAN-BANG OG RIGSDAGSMANDEN

På Nordfyn ligger godset Hofmansgave, kendt af de fleste på grund af det mangeårige ejerskab af familien Hofman-Bang, der rummede særdeles spændende personligheder på stedet.

Hofmansgave

Hofmansgave startede egentlig med at hedde Knyle og Knyles første ejer i 1483, var rigsdagsmanden Cornelius Petersens tipoldefar i 9., Anders Ottesen Drage. Han var væbner på Fyn og giftede sig med Johanne Eggersdatter Satzleff, som derved blev Cornelius' 9. tipoldemor.

Drage slægten Fyn

I 1515 skiftede stedet ejer og de næste 78 år, boede skiftende ejere på godset. 1783 rykkede den første Hofman ind på Bøttigersholm. Et navn stedet havde båret siden 1718.
Navnet Hofmansgave er fra 1785 og fra da af og indtil 1951, har der udelukkende boet medlemmer af familien Hofman-Bang, - indtil Hofmansgave i 1951 overgik til stiftelsen Hofmansgave.

Adelsvåben de Hofman

Samme Hofman-Bang familie er også at finde i Cornelius' slægt via hans tipoldefars nevø, Anders Hansens tipoldebarn Elisabeth Cathrine Petronelle Hofman-Bang, hvis mand Niels Hofman-Bang, 2, var tip, tipoldebarn af Anne Kirstine Wellejus, gift med statsråd Nils de Hofman, født 1717.

Gunderupgaard
 
Søren de Hofman
 
Niels de Hofman var søn af Søren de Hofman, til Skerrildgård, første slægtled af de adelige de Hofman. Søren, der var justitsråd, var født på Gunderupgaard i 1688. Han fik adelspatent i 1749 med navnet de Hofman og er derfor stamfader til adelsslægten de Hofman.
Slægten uddøde i mandslinien og våben og kgl. patent overgik derfor til kaptajn Ernst Halchuus til Aalbjerg, gift med Karen Elisabeth de Hoffman.

Niels Hofman-Bang / Det Kongelige Bibliotek

En af slægten Hofman-Bangs fremtrædende medlemmer var botanikeren og agronomen Niels Hofman-Bang, født 1776. Han var en fremragende botaniker, der livet lang, beskæftigede sig med mønsterlandbrug og botanik. Hovedinteressen var alger og han fik sågar en alge opkaldt efter sig, indberettede plantefund til Hornemanns floraarbejde og samlede et botaniks museum, der i dag befinder sig på Naturhistorisk Museum.
Etatsråd, Ridder af Dannebrog og optaget i Videnskabernes Selskab.

H C Andersen gæstede Hofmansgave i både 1830 og 1832. Man legede skyggespil, spiste kirsebær og morede sig med de unge herregårdsdøtre. Se her

Sådan var det, at være stuepige på Hofmansgave. Se Her

Godset står i dag næsten som da de ugifte søskende af den sidste stamhusbesidder på Hofmansgave, Niels Erik Hofman-Bang (1844-1929), beboede det og en stiftelse trådte i kraft, da den sidste af de fire søskende døde i 1971.

Kilde : Historiens Hus / Wikipedia / Geni / Stuepige på Hofmansgave / nordfynsk.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.