Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

søndag

HERTUGEN, ADELHEID, JOMFRU JENSEN, CORNELIUS OG LABRADORS

Hertugen af buccleuch eller for at gøre en kort præsentation lang, - Walter Francis John Montagu-Dougles-Scott, 9. hertug af Buccleuch er født i 1923 som søn af Walter John Montagu-Douglas-Scott, 8. hertug af Buccleuch og Vreda  hertuginde Esther Mary, født Lascelles.


Den 9. hertug af Buccleuch var gift med hertuginde Jane, datter af John McNeill og Amy Yvonne McNeill. Før ægteskabet var hertuginden model i modeverdenen.
De havde fire børn, heraf tre sønner og en datter.

Hvordan i himlens navn havner vi så hos et skotsk hertugpar ? Det gør vi indlysende fordi udgangspunktet her altid er tip, tipoldefar, rigsdagsmanden Cornelius Petersen. Cornelius og hertugen, som vi for nemhed vil kalde ham, er henholdsvis 20. Og 18. tipoldebarn af Adelheid von Dassel. Adelheid er datter af Adolf, graf von Dassel og Nienover.

von Dassel


Det er nu ingen tilfældighed med valget af hertugen af Buccleuch, der døde i 2007 på Bowhill House efter kort sygdom, 83 år gammel.


Ihukommende en dansk kokkepige, Karoline Jensens, skildringer for henved 40 år siden, hvor hun fortalte sine erindringer. Heriblandt et par år som køkkenleder hos et skotsk hertugpar, hertugens af Buccleuch og hvordan livet formede sig på hertugens 3 slotte, Boughton House med de 52 skorstene og 365 vinduer og så var slottet inspireret af Versailles. Der ud over Drumlanrig Castle og Bowhill, hvor julen som regel blev holdt. Man flyttede rundt mellem slottene, nogenlunde efter årstiderne.



 
 
Boughton House, Drumlanrig Castle og Bowhill
 
Hertugen, der havde rejst og studeret forstvæsen, var opdraget på Eton. Umådelig rig, ejer af store kunstskatte, ejendomme og havde hele landsbyer i sin portefølje. End ikke Louvre kunne hamle op med de kunstgenstande, slottene var udstyret med.
Til trods for det, var han en jævn og såre menneskelig person, ligesom hans hustru var det, som Karoline Jensen beskrev det.

Jagter var en naturlig del af livet i jagtsæsonen. Gæsterne, der ankom dagen før, havde deres egne hunde med, der blev installeret til næste dag. Weekendgæster og gæster, der gjorde en længere visit, var ofte at finde. Skuespillere som  Sir Laurence Olivier og hans kone Vivian Leigh, var at finde på gæstelisten, en prins og en prinsesse af Hessen, hertuginden af Kent, der jo stammer fra det danske kongehus, var særlig interesseret i frøken Jensens version af pandekage a la Celestine.

Hertugerne af Buccleuch er i øvrigt kendt for Labradortypen, som vi i Danmark kender som Formel1.

Buccleuch Labrador

Tilbage først i 1800 tallet, blev labradorhundene skabt i England på hunde, importeret fra Canada. Hertugen af Buccleuch var en af to, der skabte racen og har siden 1830 registreret disse hunde.
Hanhunden Buccleuch Avon, født 1885 er i dag anset som stamfaderen til alle Labradors.

I 2003 besluttede den 9. Hertug, at Buccleuch labradoren skulle have fortidens indflydelse igen.
Hunden skulle føres på markprøver og vise sin konkurrencedygtighed i forhold til de øvrige Labradors.
En dygtig hundetræner til foreståelse af fremtidens avl skulle ansættes og økonomisk blev der i første omgang afsat 1 million engelske pund til projektet.

Ole Geert Dam / The Cumberland News / Karoline Jensen / Geni / Kennel Buccleuch

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.