Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

søndag

MULE, SLOTSHERRE, BISKOP OG RIGSDAGSMANDEN

DeHelt enkelt var det ikke for kong Christian II at styre Norge fra København i 1500 tallet. Af samme årsag var høvedsmanden på Akershus Slot en meget vigtig person, som kongen måtte kunne stole på.

Kong Christian II

Indkassering af skatter og efterfølgende titel af Statholder i Norge, - jo, den ambisiøse Hans Mule var godt på vej mod magtens tinde, som han satte alt ind på at nå. Han blev indsat som slotsherre på Akershus i 1516.

Akershus fæstning og slot

Hans Christensen Mule, født ca. 1490 i Odense, som søn af borgmester Christen Jensen Mule og en ukendt mor. Hans var sønnesøn til ligeledes borgmester i Odense, Jens Mule, en onkel til Cornelius Petersens tip 9. oldemor, Johanne Eggersdatter Satzlef, gift med Anders Ottesen Drage, væbner med gods på Fyn. Drage var ejer af gården Knyle på Nordfyn, der senere kom til at hedde Hofmansgave.

Mule

Hans Mule var kommet i lag med Hans Olsen i Oslo og de to førte sig frem i bylivet, som de svirrebrødre de var. Biskoppen var utilfreds med deres usømmelige opførsel og klagede uden held sin nød til Kongen.
Der var nu dømt strid mellem biskop Anders Mus og Hans Mule. uoverensstemmelserne endte med biskoppens afgang og Mule blev valgt som ny biskop. - Et hverv han sagtens kunne tage vare på, i kraft af sin magistergrad, han havde erhvervet tidligere i livet under studier i Rostock og Køln.
Den tidligere biskop gav nu ikke så let op. Han drog den lange vej til paven, hos hvem han fremlagde sine mange klager over Mule, der dog blev på sin post, som en upopulær mand. Han var hård og inddrev skatterne med vold.
Også nabolandet Sverige reagerede og forsøgte angreb sat ind både mod Oslo og Akershus. Mule var imidlertid et skridt foran og havde fjernet alle klenodier fra Mariakirken og dens arkiv. Det hele blev anbragt på Akershus.
Oslo blev sat i brand og det fik de svenske tropper til at trække sig tilbage, da adgang til forsyninger nu var afskåret.

Mariakirken Oslo

Kongen, Christian II flygtede til Nederlandene, rigsrådet i Norge krævede samtlige slotte under sig, incl. Akershus. Adelsmanden Ove Galle, en bitter fjende til Mule, havde kontakt til Sveriges nye konge, Gustav Vase. Mule var trængt og ville ikke opgive Akershus. Det sted han udøvede sin magt fra. Meget var på spil.
I den allersidste ende endte Mule, efter en turbulent tid, med at blive biskop viet, samtidig med, at Frederik I blev valgt til norsk konge. Det var i 1924.

Kong Gustav Vasa

Allerede samme år i efteråret gjorde Hans Mule en rejse til Danmark. Han druknede ud for Vestervig på den jyske vestkyst.
Populær var han selvsagt ikke, vores slægtning. Onde tunger påstår, at han slet ikke druknede, men kom i land, hvor en bonde slog ham ihjel.

Kilde : lokalhistoriewiki.no / Geni

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.