Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

lørdag

REGITZE, FILANTROP, CORNELIUS OG TIRSBÆK SLOT

Her skal det handle om vor slægtning Regitze Wilhelmine Louise Augusta Barner, adelsdame og en sand filantrop, der beskæftigede sig med at hjælpe kvinder, enlige og ældre, fattige og straffede. Louises initiativer skulle hjælpe til med at redde disse kvinder fra fattigdom og hæve dem op i middelklassen.

Regitze

Selv var Regitze født i København i 1834. Faderen var adelsmanden, amtsforvalter Conrad Wilhelm von Barner og moderen Jacobine Marie Castenschiold.
Regitze opholdt sig fra sit 8. år skiftevis hos faderen og moderen, der var blevet skilt. I en alder af 16 år blev interessen for velgørenhed vakt. Hun deltog i de næste par år med indretningen af et børneasyl i Køge.


Regitze og tip, tipoldefar Cornelius Petersen er henholdsvis 12. tipoldebarn og 16 tipoldebarn til Knud Lageson Dyre af Tirsbæk, Tirsbæk Slot.

Tirsbæk Slot

Snart flyttede hun hjemmefra og kom i den forbindelse i kontakt med en anden Louise, nemlig Louise Conring fra Fødselsstiftelsen. De to damers visioner matchede og de indledte et samarbejde om Diakonissestiftelsen. Regitze Barner som bestyrelsesmedlem og Louise Conring var forstanderinde.

1862 var året, hvor anonyme meddelelser om Diakonissestiftelsen i ældre og nyere tid, blev udgivet. Regitze Barner var kvinden, der fik det ud.

Diakonissestiftelsen

Som om det ikke var nok, havde Regitze en masse andre jern i ilden, alt sammen noget, der fremover skulle stå som et monument, over al den godhed og hjælpsomhed hun havde lagt for dagen til kvinder, som havde brug for en håndsrækning.

Her nogle at Regitzes gode gerninger :
1865 direktrice i Fængselsvæsenet
1877 Lindevangshjemmet på Frederiksberg kunne indvies
1879 Stiftede foreningen til Værn for Enligt stillede kvinder
1889 Åbning af værnehjemmet Bethania i Helgolandsgade
1892 Regitze modtager Fortjenstmedaljen i guld
1899 Regitze flytter til stiftelsen Vesterled, oprettet af hende

Herefter tilbragte Regitze hver eneste sommer efter 1904 på Vallø Adelige Frøkenkloster, hvortil hun flyttede i 1911, samme år som hun døde her og ligger begravet.

Vallø Slot

Noget Regitze aldrig tilgav sine venner var, da hun med en sindssygdom blev indlagt en måned på Skt. Hans Hospital. Til det sidste benægtede hun, at have været syg i sindet.

Det sidste år på Vallø skrev hun sine erindringer "Minder fra mit liv og min gerning".


Henriette Skram, ugift lærerinde og skolebestyrer på Natalie Zahles Skole, udgav i 1919 en levnedsskildring af Regitze Barner, for at værne om hende og vise taknemmelighedsfølelse.

Henriette Skram

Kilde : Wikipedia / Geni / Dansk Kvindebiografisk Leksikon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.