Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

onsdag

NOBELPRISTAGEREN OG RIGSDAGSMANDEN

1903 Modtog vores slægtning læge Niels Finsen, som den første dansker Nobel Prisen. Han fik prisen i medicin og fysiologi for forskning af lyset som sygdomsforebyggende og dets helbredende virkning.
Selv havde Niels livet langt haft problemer med hjertet og han døde da også alt for tidligt i en alder af 43 år.

Niels Finsen

Født i Thorshavn på Færøerne som søn af jurist og amtmand på Færøerne Hannes Christian Steingrim Finsen og Johanne Sophie Caroline Formann i 1860.

Forældrene

Niels var 16 år, da rigsdagsmanden Cornelius Petersen dør i 1876, 70 år gammel.
Selv var Niels tip 14. oldebarn af Cornelius' 19 grandonkel Iver Tokesen Saltensee, rigsmarsk og godsejer, bror til Cecilie Due, Saltnesee af Tystofte, tip 18. oldemor til Cornelius.

Familien Finsen flyttede til Danmark, hvor faderen blev stiftamtmand i Ribe. Faderen var i øvrigt gift to gange med henholdsvis Niels mor Johanne og senere Birgitte Kirstine Formann. Der var i alt ti børn i de to ægteskaber.
I 1989 forlovede Niels sin med datteren af biskoppen i Ribe, Ingeborg Balslev. De fik sammen tre levende børn. Tre år senere dør Niels' far, som jo er flyttet til Ribe. Han ligger begravet i Ribe Domkirke.

Herlufsholm

Niels' ældre bror Olaf kom På Herlufholm og forlod denne for at uddanne sig til apoteker. I sommeren 1874 blev også Niels elev på skolen. I tiden på Herlufsholm blev Niels ven med forstander Forchhammers søn Holger. Venskabet blev bevaret og Holger blev siden nær ven og medarbejder til Niels Finsen.
Fagligt var Niels dårlig og forskellige brevvekslinger med faderen resulterer da også i, at faderen råder ham til at gå et klassetrin om efter mange opmuntringer og brevskriverier.
Rektor Forchhammer på Herlufsholm udtalte om Niels citat : " Niels Finsen er en hjertensgod dreng, men evnerne er små, og det mangler ganske på energi ".

Reykjaviks lærde Skole

Niels kom nu på Reykjaviks lærde Skole på Island. I det arrangement lå, at han på et senere tidspunkt kunne opnå friplads 4 år på Regensen i København. Han blev student fra Reykjavik i 1882, 21 år gammel. Det selv samme år begyndte han på medicinstudiet. Forskellige iagttagelser overbeviste Niels Finsen om, at sollyset måtte have en biologisk virkning.
Talrige forsøg blev gjort, hvordan man mest effektivt kunne dræbe bakterier ved hjælp af lyset.
Det førte til udviklingen af " Finsen-lampen ", som han anvendte i patientbehandlinger.

Kulbuelampen

Kulbuelampen skulle vise sig at være en effektiv behandling mod hudsygdommen lupus vulgaris i ansigtet.
Niels havde fået lov til at eksperimentere med lyset i Københavns Elektriske Lysstation og dennes ingeniør Niels Mogensen blev hans første patient, idet Mogensen led af lupus vulgaris (hudtuberkulose).

Hudtuberkulose

Lederen af Københavns Elektriske Lysstation, Windfeld-Hansen sørgede ved hjælp af gode forbindelser for, at der blev stillet en grund ved Kommunehospitalet til rådighed, hvor der blev opstillet en midlertidig barak, som Finsen kunne bruge og i 1896 var Finsens medicinske Lysinstitut en realitet. I 1901 flyttede instituttet til større lokaler på Østerbro og i 1930 blev det officielle navn " Finsen-Instituttet ", der nu hørte under Rigshospitalet.

Finsen Instituttet Østerbro

1898 blev Niels Finsen udnævnt til professor og året efter udnævnt til Ridder af Dannebrog. Hans gode ven fra Herlufsholm, Holger Forchhammer, der var blevet læge, var nu overlæge og leder af patientbehandlingen.
Forchhammer skulle i det hele taget vise sig at være ufattelig nyttig for Niels Finsen, der som sagt døjede med sit svage helbred.

Holger Forchhammer

Forud for modtagelsen af Nobelprisen gik Niels Bohrs fader, professor i fysiologi Christian imod. Han syntes ikke at Finsens indsats i tilstrækkelig grad dækkede teoretisk og akademisk videnskab.
Forud for udnævnelse havde et fremtrædende medlem af Nobelstiftelsen aflagt besøg på Finsens Institut og her erfaret, at Niels Finsen næppe gjorde det meget længere på grund af sin alvorlige sygdom. Beslutningen blev taget, - Niels Finsen skulle have Nobelprisen 1903.
Niels var ikke selv med i Stockholm til festlighederne. Der blev i stedet holdt en højtidelighed i hans hjem. Han døde trekvart år efter, kun 43 år gammel.

Nobelprisen

Han havde ønsket, at blive obduceret. Obduktionen viste, at han led af den Pick'ske sygdom. En tilstand kendetegnet ved kronisk betændelse i hjerte-, lunge-, lever- og milthinde. Leveren var indkapslet i et porcelænsagtigt lag, hjertet var lille og han ophobede væske i underlivet.

29. september 1904 blev Niels Finsen begravet fra Marmorkirken i København. Han ligger begravet på Vestre Kirkegård.
Det var efter kongehuset en af de mest storstilede begravelser, der havde fundet sted. Deltagerne bestod bl.a. af Kong Christian IX, Kong Georg af Grækenland, den engelske konge, den tyske kejser og den russiske Tsar.

Kilde : Louis Nielsen / Geni / Wikipedia

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.