Reformationens århundrede, 1500 tallet, ved overgangen fra middelalder til renæssance, her udkæmpedes klassekampen mellem konge, adel og bønder. Det hele kulminerer ved grevens fejde mellem 1534-1536.
De krigedes, sloges og slog hinanden tilbage og ihjel. En af hovedpersonerne, vores slægtning, Clement Andersen eller bare Skipper Clement, der førte oprøret til fordel for Christian II, endte selvfølgelig også med at blive taget til fange, halshugget, parteret og sat på stejle. Hovedet blev sat på en lang stage, iført blykrone.
Skipper Clement Andersen, ridder og høvedsmand, født 1485 og død 1536, var søn af Anders Clementsen Munk, en selvejerbonde af solid position og Anne Andersdatter Kjærulff, datter af en storbonde æt.
Clements ægteskab med Marine Sørensdatter Munk, datter af Søren Pedersen Munk, til Havbro, resulterede i to døtre og en søn. Børnene er alle født på Kappelgaard.
Slægtskabet med Clement bygger på det forhold, at Clement er tip, tipoldebarn af Cornelius Petersens 17. grandonkel, Anders Nielsen Due, bror til Cornelius' tip 16. oldefar, Peder Nielsen Due, til Ingelstorp.
Clement flyttede fra hjemmet omkring år 1500. Han tog til Aalborg og så havde han flair for handel og eksport samt sejlads, hvilket han efterhånden slog sig på. Rig på både skibe og gods gjorde erfaringen ham senere til skipper og viceadmiral under Christian II.
Christian II
I 1934 stod han i spidsen og rejste de jyske bønder til et oprør til fordel for Christian II. Det hele startede i Vendsyssel og efterhånden bredte det sig sydover. Herregårde blev brændt ned og den mand, der var lagt allermest for had, Stygge Krumpen, gik jagten ind på.
Stygge Krumpen
Clement var selv jaget vildt, Bagge Pallesen Griis, der havde fået sine herregårde brændt ned, forsøgte under dække af, at ville slutte sig til oprøret, at gøre det af med Skipper Clement. Det lykkedes Clement at redde livet, idet han bar et panser under tøjet. Selv mistede Griis livet.
I 1934 besejrede Clements bondehær den jyske adelshær. Slager er kendt under navnet Clement Fejden, en del af Grevens Fejde. Kampene fandt sted tæt på Aalborg. En del adelsmænd og nogle medløbere faldt. Således rustet beherskede de oprørske bønder en del af det nordlige Jylland.
Johan Rantzau, der var hærfører for Christian III, fik oprørerne presset tilbage til Aalborg, hvor Clement i løbet af et par dage, blev taget til fange. Han sad bl.a på Koldinghus.
Koldinghus
Den 8. september 1536, var timeglasset løbet ud. Clement blev halshugget, parteret og sat på stejle. Hovedet blev sat på en lang stage, iført blykrone.
Skipper Clement
Det skorter ikke på eftermæler over vores slægtning Skipper Clement. Privatskole i Aalborg er opkaldt efter ham og det er ligeledes en gade i Aalborg. Herunder også en bydel i Aalborg med navnet "Skipperen".
En spejdergruppe og Odd Fellow Logen er også repræsenteret.
Historikeren Erik Kjærsgaard har skrevet en bog om ham.
Kilde : Kristeligt Dagblad / Oresundstid.dk / Wikipedia / Geni / Erik Kjærsgaard, historiker
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.