Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

fredag

TIRSBÆK, DYRE SLÆGTEN, HC ANDERSEN OG RIGSDAGSMANDEN

"Tirsbæk gods, en af landets skønnest beliggende herregårde, under høje, skovklædte bakker ved Vejle Fjord". Sådan indledes kapitlet om Tirsbæk herregård, i to århundreder ejet af adelsslægten Dyre, der senere til tider kaldte sig Lunge.
Hovedbygningen, der er fredet i klasse A, ligger på en ø, omgivet af brede grave.
Tirsbæk består af tre fløje i to etager.
(Vore herregård af Therkel Matthiassen, udgivet 1943).

Tirsbæk Gods

Først kendte ejer af Tirsbæk var Jens Lagesen Dyre, født ca. 1370 som søn af Lage Jensen Dyre, gårdmand og ejer af Tirsbæk, der de næste 200 år var i Dyre slægtens eje.

Tip, tipoldefar Cornelius Petersen er 15. tipoldebarn af Lage Jensen Dyre, hvis søn Jens Lagesen Dyre, Ridder, står som den ældst kendte ejer af Tirsbæk.

Dyre Slægten

Det er med nogen usikkerhed, hvordan den nøjagtige ejerrække fremstår, men et er sikkert, - herregården har været i Dyre slægtens eje i 200 år.

Tirsbæk Gods

Allerede langt tidligere er Offe Dyre, Ridder og kongens kammermester, nævnt som den allerførste ejer af Tirsbæk, thi godsets historie går tilbage til 1200-tallet. Offe er Cornelius' tip 18. oldefar.

HC Andersen på rejse

En berømt gæst, H C Andersen besøgte Tirsbæk i 1830 og han skrev i sin dagbog "Gaarden er ganske antik med skydehuller, voldgrave og vindelbro og med et stort tårn, hvor jeg så et fælt fangehus, hvor der endnu sad jernringe i muren".


Kilde : Hans Henrik Algreen-Ussing / Vore herregårde, Therkel Mathiassen / Geni / Wikipedia /

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.