Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

torsdag

RIDDER, STORE JØRGEN TIL BROLYKKE OG RIGSDAGSMANDEN

Ridder Jørgen, Store Jørgen til Brolykke, var søn af Lage Nicolaussen Urne og Alheid Breide Serlin. Lage Nicolaussen Urne havde tidligere været gift med Cornelius Petersens 13. tipoldemor, Alhed Turesdatter Dyre, datter af Ture Knudsen Dyre. Af dette ægteskab to halvsøskende til Store Jørgen, Cecilie Lagesdatter Urne og Johannes Lagesen Urne.

Jørgen var i 3 ægteskaber blevet far til omkring en snes børn, men det var ikke kun børn, han var rig på. Han ejede mange herregårde på Fyn som Brolykke, Rygaard, Søbysøgaard, Bondemosegaard, som han gantes med biskop Jens i Roskilde om, og Hindemae.


Efter sigende fik Jørgen 23 børn, nogle kilder siger 17. Af disse 17 var 11 sønner, der næsten alle giftede sig flere gange. Det gav sig udslag i endnu flere gårde og en fuldstændig uoverskuelig masse børn, der efter sigende gjorde Urne slægten ære.


I øvrigt deltes slægten i to linjer. Den ældre og den yngre. Den ældre udgik fra Store Jørgen Urne og den yngre fra "Lille Niels Urne".
Den yngre del uddøde allerede i 1626.

Jørgen deltog i Fyns landsting. I 1472 fik han Kjærteminde i pant.

Han var væbner i 1438 og ridder i 1458. - En både mægtig og lærd mand.

Jørgen forblev en halvbroder til Cornelius' 13. tipoldemors børn og hører som sådan ikke rigtig med til Cornelius' slægt, der i øvrigt rummer flere Urner, men en interessant mand, det var han.


I Nørre Søby kirke på Fyn står en gravsten over Jørgen Urne.

Kilde GENI / Dengang / wikipedia





tirsdag

CORNELIUS PETERSENS FORFÆDRE

Tip, tip-oldefars slægt indeholder så forfærdelig mange spændende og interessante personligheder, der kan plukkes af.

Slægten kan i hvert fald føres tilbage til 1200 tallet, hvor Cornelius' 18. tipoldefar, Offe dyre i 1208, deltog i slaget om Lena.

Slægten går i lige linje fra Cornelius Petersens mor Karen Corneliussen til Offe Dyre 1208. Adelsslægten Mule og adelsslægten Dyre, gør et stort indhug i rækken af tipoldefædre.

Cornelius' 7. grandonkel, Mads Jepsen Lerche, var borgmester i Nyborg og gift med Sidsel Knudsdatter, hun giftede sig ved Mads' død igen og blev stammoder til hele den adelige Lerche slægt

Knud Madsen Lerche Nysted
.
Mads' bror, Knud Madsen Lerche, var præst i Nysted kirke på Lolland. Præstens barnebarn, Peter von Westen, gjorde det ud i apotekergerningen, idet han var apoteker på Løveapoteket i Odense fra omkring år 1700. Adressen på apoteket var dengang Overgade 2 Odense. Foruden at være ejer af et apotek og beskæftiget med apotekergerningen var Peter von Westen godsejer til Lammehave, Fraugdegård og Ringstedgård, samt Commerceråd i Odense.


Da zar Peter den Store således i 1716 var på besøg i Odense, boede han efter kongens ønske hos byens apoteker, Peter von Westen.
Han er søn af Mathias von Westen og Sidsel Marie Knudsdatter Lerche og gift med Elisabeth Becker. Tilsammen havde de 13 børn.

Et af disse børn, Johan Christopher Christopher von Westen, var ejer af Løveapoteket i Odense, 1728-1764 efter faderen. Herre til Lentved, Krumstrup og Kragsborg på Fyn samt Wiebnegaard på Sjælland og Hvededal og Westenborg på Falster. Han dør 1774 efter at have været gift med Barbara Olivarius og Karen Krag Holmsted. Det sidste ægteskab efterlader 4 børn, hvoraf en er Peter von Westen. Han fødselsdato angives som ca.1740 et sted og et andet sted til 1731.

Johan Christopher von Westen


Overgade 2

Professionen som apoteker, havde han oparbejdet gennem faderen. I 1751 tog Peter farmaceutisk eksamen i København. En lang udenlandsrejse gjorde det muligt, at arbejde på forskellige apoteker, ligesom han besøgte universitetsbyer som Leiden og Rostock, hvor han til sidst erhvervede den medicinske doktorgrad. Det førte til at han ved hjemkomsten til Odense, nedsatte sig som praktiserende læge. Han blev i 1760 professor designatus ved gymnasiet, men nogen rigtig professor blev han dog aldrig.
Sin praksis opgav han i 1764, købte faderens apotek i Overgade og gården Kragsberg ved Odense. Seks år efter erhvervede han tillige Sellebjerg og en overgang Løjtved.

Sellebjerg hovedgård

Nogen særlig sans for det økonomiske kunne ikke tillægges ham, hvorfor hans store samlinger af kunst, bøger og rariteter oversteg hans formåen og i 1773 gik han fallit.
Heldet var imidlertid med ham, da svigerfaderen kom ham til hjælp og han kunne i 1779 erhverve Odense adressekontor, der medførte det privilegium, at han kunne udgive en avis. Senere udnævntes han til toldforvalter i Fredericia, oprettede også her et adressekontor og bogtrykkeri.

Tryk fra von Westens prøvebog 1779

En meget alsidig, men også dygtig mand, der drev det vidt og efterlod sig en masse arbejder af forskellig art.
Hans ældste søn, kancelliråd Johan Christopher von Westen, grundlagde i år 1800 det von Westenske
Institut i København.

Kilde : Den Store Danske / GENI

lørdag

RIGSDAGSMANDEN, GEHEIMRÅDINDEN OG HENDES SØNNESØN POLITIKEREN

Hans Simon Corneliussen var gift med sin Thormine. Hans Simon er søn af Cornelius Petersens sønnesøn Cornelius Peter Corneliussen. Thormines fader, Christen Nielsen Godsk havde en nevø, hvis kone Dagny Mourier havde været gift 3 gange. En af Thormines ægtemænd var Gustav Adolph Mourier, hvis farfar var cand. jur, ritmester, generalløjtnant og kammerherre til stamhuset Ravnholt, Ove Christian Sehestedt-Juul af Ravnholt.

Dennes mor Lucia Charlotte Juul, født grevinde af Sheel, gift med Christian Sehested Juul, blev i en alder af 36 år enke med to børn på henholdsvis 20 og 16 år. Sønnen Ove Christian Sehested, bliver senere interessant. Lucia nåede kun at være gift med sin ægtemand Christian Sehestedt Juul i 8 år, da han døde. Begge ligger begravet i Herrested Kirke.




Lucia bar titlerne geheimraadinde, overhofmesterinde, comtesse og godsejer af Raunholt, Nislefgaard og Hellerup.

Husholdningen styredes af Maria Dorothea Sørensen, født Obert. En ikke helt undseelig husholdning, idet 28 tjenestefolk hjalp til i form af 1 kammerjomfru, 1 frøkenpige,1 husholderske, 2 sypiger
1 kokkepige, 1 overbryggerpige, 1 underbryggerpige, 1 malkepige og 1 hønsepige, 1 hovmester, 1 gartner, 1 jæger, 4 tjenere, 1 ladefoged, 1 smed, 1 forrider, 1 urtekarl, 1 materialkudsk, 1 planteur, 1 gaardskarl, 1 Kudsk, 1 brændehugger og 2 rygtere.

Sønnen Ove Christian Sehested Juul, født 1781 var far til sønnen Christian Sehestedt Juul af Ravnholt (1806). Denne sidste, var ud over at være godsejer og officer også politiker, med sæde i Den grundlovgivende Rigsforsamling (1948-1949) og siden medlem af Rigsrådet fra 1854. Han hørte til helstatsmændene. I 1845 blev han Ridder af Dannebrog.



Foto: Det Kgl. Bibliotek - Christian Sehested Juul 1806

Politikeren Christian Sehested Juul var imidlertid også sekondløjtnant i Hestgarden, præmierløjtnant, ritmester og major. En dygtig godsejer og forretningsmand. Blandt hans mange hverv var han stifter af Fyns Stifts Brandassuranceselskab, medstifter af Fyens Disconto Kasse og senere formand for dens repræsentantskab. I bestyrelsen sad således også tip, tip oldefar Cornelius Petersen. Medlem af Odense og Svendborg Amtsråd. Medstifter af privatbanken og repræsentant for Landbygningernes almindelige Brandforsikring.
Ved et festmåltid i landmandsforsamlingerne i 1854, forbød han således at der blev spiller "Den tapre Landsoldat, - det af hensyn til tyskerne.

Lucia Charlotte Juul, gift Sehested Juul 1765 - 1839

Christian Sehested Juul 1741 - 1788

Ove Christian Sehested Juul 1781 - 1815

Christian Sehested Juul 1806 - 1861

Kilde : GENI / Wikipedia / foto Kgl. Bibliotek

fredag

RIGSDAGSMANDEN OG GYLDENLØVE

Tip, tip-oldefar, rigsdagsmand og folketingsmand Cornelius Petersen, tilhører som tidligere nævnt Davinde slægten, en af Danmarks store slægter og der skal ikke foretages megen vandring i slægtshistorien, før man står solidt plantet i et repræsentativt udsnit af den danske adel.

Går vi således til Cornelius' 6 x tipoldemor Anna Jepsdatter Lerche, hvis broder Mads Jepsen Lerche, var gift med stammoderen til adelsslægten Lerche, Sidsel Knudsdatter, ser vi, at Sidsel giftede sig igen efter at Mads var død og hun fik yderligere 3 sønner. Peder Pedersen Lerche til Rygård, Langå Sogn Fyn, Vincents Pedersen Lerche til Rygård, Langå Sogn, Fyn og Christian Lerche til Hessel og Lerchenfeld, samt Rosendal i Norge. Christian Lerche var gift med Amalie Magdalene Christiane Zu Leiningen-Westerburg, hvis forældre var Margrethe Christiane Augusta Danneskiold-Laurvig og Ulrik Frederik Gyldenløve.

Ulrik Frederik Gyldenløve

Gyldenløve, der var kongesøn, - et resultat af alliancen mellem Frederik III og dennes elskerinde Margrethe Pape, blev efter en studierejse i udlandet, officer og han udmærkede sig i Svenskekrigene. I Danmark arbejdede han aktivt for dansk politik.
I 1664 blev han udnævnt til statholder i Norge, samtidig med, at han ihærdigt arbejdede på, at forbedre Norges forsvarsmæssige stilling, udvikle Norge til et erhvervsland og forenkle told og skatte forholdene i landet.
Som øverstkommanderende for den norske hær, der vandt sejre i Den Skånske Krig, hædrede nordmændene ham ved, at kalde slaget for Gyldenløvefejden.

I Danmark var han aktiv i dansk politik. Fra 1670 i et venskabeligt samarbejde med Griffenfeld og så stod han i øvrigt for opførelsen af Charlottenborg.

Sjællands højeste punkt, kaldet Gyldenløves Høj, er opkaldt efter Ulrik Frederik Gyldenløve, idet han var ejer af herregården Skjoldenæsholm, der lå få km fra Gyldenløves Høj.

Kilde : Wikipedia / denstoredanske.dk /finnholbek.dk