Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

fredag

RIGSDAGSMANDEN OG GYLDENLØVE

Tip, tip-oldefar, rigsdagsmand og folketingsmand Cornelius Petersen, tilhører som tidligere nævnt Davinde slægten, en af Danmarks store slægter og der skal ikke foretages megen vandring i slægtshistorien, før man står solidt plantet i et repræsentativt udsnit af den danske adel.

Går vi således til Cornelius' 6 x tipoldemor Anna Jepsdatter Lerche, hvis broder Mads Jepsen Lerche, var gift med stammoderen til adelsslægten Lerche, Sidsel Knudsdatter, ser vi, at Sidsel giftede sig igen efter at Mads var død og hun fik yderligere 3 sønner. Peder Pedersen Lerche til Rygård, Langå Sogn Fyn, Vincents Pedersen Lerche til Rygård, Langå Sogn, Fyn og Christian Lerche til Hessel og Lerchenfeld, samt Rosendal i Norge. Christian Lerche var gift med Amalie Magdalene Christiane Zu Leiningen-Westerburg, hvis forældre var Margrethe Christiane Augusta Danneskiold-Laurvig og Ulrik Frederik Gyldenløve.

Ulrik Frederik Gyldenløve

Gyldenløve, der var kongesøn, - et resultat af alliancen mellem Frederik III og dennes elskerinde Margrethe Pape, blev efter en studierejse i udlandet, officer og han udmærkede sig i Svenskekrigene. I Danmark arbejdede han aktivt for dansk politik.
I 1664 blev han udnævnt til statholder i Norge, samtidig med, at han ihærdigt arbejdede på, at forbedre Norges forsvarsmæssige stilling, udvikle Norge til et erhvervsland og forenkle told og skatte forholdene i landet.
Som øverstkommanderende for den norske hær, der vandt sejre i Den Skånske Krig, hædrede nordmændene ham ved, at kalde slaget for Gyldenløvefejden.

I Danmark var han aktiv i dansk politik. Fra 1670 i et venskabeligt samarbejde med Griffenfeld og så stod han i øvrigt for opførelsen af Charlottenborg.

Sjællands højeste punkt, kaldet Gyldenløves Høj, er opkaldt efter Ulrik Frederik Gyldenløve, idet han var ejer af herregården Skjoldenæsholm, der lå få km fra Gyldenløves Høj.

Kilde : Wikipedia / denstoredanske.dk /finnholbek.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.