Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

torsdag

RIDDER, STORE JØRGEN TIL BROLYKKE OG RIGSDAGSMANDEN

Ridder Jørgen, Store Jørgen til Brolykke, var søn af Lage Nicolaussen Urne og Alheid Breide Serlin. Lage Nicolaussen Urne havde tidligere været gift med Cornelius Petersens 13. tipoldemor, Alhed Turesdatter Dyre, datter af Ture Knudsen Dyre. Af dette ægteskab to halvsøskende til Store Jørgen, Cecilie Lagesdatter Urne og Johannes Lagesen Urne.

Jørgen var i 3 ægteskaber blevet far til omkring en snes børn, men det var ikke kun børn, han var rig på. Han ejede mange herregårde på Fyn som Brolykke, Rygaard, Søbysøgaard, Bondemosegaard, som han gantes med biskop Jens i Roskilde om, og Hindemae.


Efter sigende fik Jørgen 23 børn, nogle kilder siger 17. Af disse 17 var 11 sønner, der næsten alle giftede sig flere gange. Det gav sig udslag i endnu flere gårde og en fuldstændig uoverskuelig masse børn, der efter sigende gjorde Urne slægten ære.


I øvrigt deltes slægten i to linjer. Den ældre og den yngre. Den ældre udgik fra Store Jørgen Urne og den yngre fra "Lille Niels Urne".
Den yngre del uddøde allerede i 1626.

Jørgen deltog i Fyns landsting. I 1472 fik han Kjærteminde i pant.

Han var væbner i 1438 og ridder i 1458. - En både mægtig og lærd mand.

Jørgen forblev en halvbroder til Cornelius' 13. tipoldemors børn og hører som sådan ikke rigtig med til Cornelius' slægt, der i øvrigt rummer flere Urner, men en interessant mand, det var han.


I Nørre Søby kirke på Fyn står en gravsten over Jørgen Urne.

Kilde GENI / Dengang / wikipedia





Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.