Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

tirsdag

CORNELIUS PETERSENS FORFÆDRE

Tip, tip-oldefars slægt indeholder så forfærdelig mange spændende og interessante personligheder, der kan plukkes af.

Slægten kan i hvert fald føres tilbage til 1200 tallet, hvor Cornelius' 18. tipoldefar, Offe dyre i 1208, deltog i slaget om Lena.

Slægten går i lige linje fra Cornelius Petersens mor Karen Corneliussen til Offe Dyre 1208. Adelsslægten Mule og adelsslægten Dyre, gør et stort indhug i rækken af tipoldefædre.

Cornelius' 7. grandonkel, Mads Jepsen Lerche, var borgmester i Nyborg og gift med Sidsel Knudsdatter, hun giftede sig ved Mads' død igen og blev stammoder til hele den adelige Lerche slægt

Knud Madsen Lerche Nysted
.
Mads' bror, Knud Madsen Lerche, var præst i Nysted kirke på Lolland. Præstens barnebarn, Peter von Westen, gjorde det ud i apotekergerningen, idet han var apoteker på Løveapoteket i Odense fra omkring år 1700. Adressen på apoteket var dengang Overgade 2 Odense. Foruden at være ejer af et apotek og beskæftiget med apotekergerningen var Peter von Westen godsejer til Lammehave, Fraugdegård og Ringstedgård, samt Commerceråd i Odense.


Da zar Peter den Store således i 1716 var på besøg i Odense, boede han efter kongens ønske hos byens apoteker, Peter von Westen.
Han er søn af Mathias von Westen og Sidsel Marie Knudsdatter Lerche og gift med Elisabeth Becker. Tilsammen havde de 13 børn.

Et af disse børn, Johan Christopher Christopher von Westen, var ejer af Løveapoteket i Odense, 1728-1764 efter faderen. Herre til Lentved, Krumstrup og Kragsborg på Fyn samt Wiebnegaard på Sjælland og Hvededal og Westenborg på Falster. Han dør 1774 efter at have været gift med Barbara Olivarius og Karen Krag Holmsted. Det sidste ægteskab efterlader 4 børn, hvoraf en er Peter von Westen. Han fødselsdato angives som ca.1740 et sted og et andet sted til 1731.

Johan Christopher von Westen


Overgade 2

Professionen som apoteker, havde han oparbejdet gennem faderen. I 1751 tog Peter farmaceutisk eksamen i København. En lang udenlandsrejse gjorde det muligt, at arbejde på forskellige apoteker, ligesom han besøgte universitetsbyer som Leiden og Rostock, hvor han til sidst erhvervede den medicinske doktorgrad. Det førte til at han ved hjemkomsten til Odense, nedsatte sig som praktiserende læge. Han blev i 1760 professor designatus ved gymnasiet, men nogen rigtig professor blev han dog aldrig.
Sin praksis opgav han i 1764, købte faderens apotek i Overgade og gården Kragsberg ved Odense. Seks år efter erhvervede han tillige Sellebjerg og en overgang Løjtved.

Sellebjerg hovedgård

Nogen særlig sans for det økonomiske kunne ikke tillægges ham, hvorfor hans store samlinger af kunst, bøger og rariteter oversteg hans formåen og i 1773 gik han fallit.
Heldet var imidlertid med ham, da svigerfaderen kom ham til hjælp og han kunne i 1779 erhverve Odense adressekontor, der medførte det privilegium, at han kunne udgive en avis. Senere udnævntes han til toldforvalter i Fredericia, oprettede også her et adressekontor og bogtrykkeri.

Tryk fra von Westens prøvebog 1779

En meget alsidig, men også dygtig mand, der drev det vidt og efterlod sig en masse arbejder af forskellig art.
Hans ældste søn, kancelliråd Johan Christopher von Westen, grundlagde i år 1800 det von Westenske
Institut i København.

Kilde : Den Store Danske / GENI

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.