Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

onsdag

EN SKIBSREDER I LASTEN

Cornelius Petersens 8. grandonkel, Mads Jepsen Lerche, der var borgmester i Nyborg og gift med Sidsel Knudsdatter, Lerche slægtens stammoder, var tip, tip oldefar til Erich Erichsen, søn af Charlotte Christiane von Westen og Laurids Erichsen.

Erich Erichsens far, Laurids Erichsen var inspektør for tugthuset, kammeradvokat og krigs og landkommissær.
Charlottes far, apoteker Peter von Westen i Odense, var ejer af godserne Lammehave, Fraugdegård og Ringstedgård.

Asiatisk Kompagni

Erich Erichsen og Charlotte drog tidlig til hovedstaden, hvor Erich så vidt vides begyndte sin voksne karriere hos Det daværende Kgl. Handelskompagni. Han blev agent og i 1786 kunne han kalde sig grosserer og tiltrådte herefter i handelshuset C F Blachs Enke & Co.

I besiddelse af et usædvanligt godt købmandskab og penge nok på lommen, var Erichsen i 1798 skibsreder for 6 Ostindiefarere og 1 Vestindiefarer. Jo, livet tilsmilede Erichsen, hvis midler efterhånden antog betragtelige diminsioner.
Han var, vel ikke uventet, en regulær levemand med dyre vaner. Rensetøjet blev f.eks. sendt til London, når det var aktuelt.



Det gik stærkt og hans medvirken i offentlige erhverv var anerkendt.
I 1783-92 var han medlem af direktionen for Asiatisk Kompani og i årene 1786- 92 var en af bankkommissærerne i Den kgl. oktroierede Bank i København. 1991-96 direktør i den dansk-norske Speciesbank for endeligt i 1791 at være Grosserersocietetets ældste.
1788 blev året, hvor Erichsen kunne kalde sig en af staden Københavns 32 mænd.

Disse 32 mænd, var nøje udvalgte respekterede borgere og handelsmænd, der af borgerne var sat til at styre København. Fordelen for disse mænd var, at de havde direkte foretræde for landets konge.

1840 afløstes forsamlingen til fordel for Københavns Borgerrepræsentation.

 
 
 
 
I perioder med megen rigdom Lod Erichsen opføre flere pragtbygninger i København. Den mest kendte er Erichsens Palæ på kongens Nytorv, tidligere hovedsæde for Handelsbanken og senere hovedsæde for Danske Bank. Palæet er det første borgerlige hus, der er bygget med søjler. Noget der på den tid var forbeholdt kongelige og adelige.
Arkitekten var arkitekt Harsdorff. Der blev valgt søjler af sten, medens det nærliggende Amalienborg, havde nøjes med søjler af drejet træ. Det vakte en del forargelse, at dette palæ konkurrerede med Amalienborg.

Erichsen, der blev 85 år, hædredes betydeligt af den danske regering, hvilket udmundede sig i en udnævnelse til etatsråd i 1812, Ridder af Dannebrog og han sluttede af med en udnævnelse til konferensråd. Døde 85 år gammel. Da havde han også nået at udrette, hvad der kunne forlanges af noget menneske.

Den store Danske / Wikipedia, Geni

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.