Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

onsdag

RIGSDAGSMANDEN OG MADAM MANGOR

Madam Mangor vil være kendt af enhver, der interesserer sig bare en smule for gammeldags madlavning og har en svaghed for antikvariske kogebøger, herunder Madam Mangor, der udgav flere kogebøger, som ivrigt er læst gennem mere end hundrede år. Hendes kogebøger er trykt i rigtig store oplag.
Madammens virkelige navn var Anne Marie Mangor, et navn hun havde giftet sig til i ægteskabet med Valentin Nicolai Mangor, søn af stadsfysikus Christian Elovius Mangor. Fruen var født Bang i 1781, som datter af Andreas Bang og Anne Sybille Bang. Andreas Bang var assessor i hof- og stadsretten.


Madam Mangor og hendes mand havde tre plejedøtre.
Anine Marie Mangor, gift med Frederik Wilhelm Thiele, justitsråd og kontorchef under Finansministeriet.
Johanne Mette Mangor, gift med Rudolph Rothe, inspektør ved De Kongelige Lysthaver og
Jutta Mangor, gift med Niels Christian von Lunding, der havde en militær løbebane som kaptajn, kommandør og major.

Slægtskabet mellem Madam Mangor, som vi vil kalde hende, da det er det navn hun er kendt under, og rigsdagsmanden Cornelius Petersen skyldes Madam Mangors mand Valentin Nicolai Mangor. Han var Mads Jepsen Lerches 4 sønnesøn. Mads er bror til Cornelius' 6. tipoldemor, Anna Jepsdatter Lerche.

Valentin døde pludselig i 1812 og fruen stod alene med tre små døtre. Det var et hårdt slag for Madam Manger, der selvsagt nu sad i trange kår med døtrene og noget måtte ske for at skaffe husstanden indtægt. I 1837 udgav hun, 57 år gammel, Kogebog for små Husholdninger. Grundideen for denne senere så uundværlige bog, byggede på optegnelser fra egen husholdning. Nøjagtighed hvad angår mål og vægt kom hende til stor nytte i sine opskrifter.

 
 
I 1841 kom en fortsættelse af Kogebog for små Husholdninger og i 1940 en syltebog. Kogebog for Småpiger udkom i 1847. Under krigen 1864 kom Kogebog for soldat i felten, fruen var opsat på at mildne vilkårene for danske soldater i felten. Den lille bog blev uddelt i tusindvis blandt den danske arme.

Men Madam Mangor kunne skrive om andet end mad. Hun nåede også at udgive et par børnebøger. Kogebøgerne vedblev at udkomme efter hendes død i 1865, frem til 1910 i reviderede udgaver, udsendt af hendes arvinger.

Kilde : Dansk kvindebiografisk leksikon / Geni

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.