Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

lørdag

HERLUFSHOLM KOSTSKOLE, EN ADMIRAL OG EN RIGSDAGSMAND



Det er vel næppe nødvendigt mere end at nævne navnet Herlufsholm før de fleste er klar over, det handler om Danmarks ældste og mest kendte kostskole.

Herlufsholm


Hvordan er der da en sammenhæng mellem en anerkendt dansk kostskole fra 1565, anlagt af adelsmand admiral Herluf Trolle og hans hustru Birgitte Gøye og en dansk folketings- og rigsdagsmand fra 1800 tallet ? Elementært . . .  Cornelius Petersen har aner tilbage til grundlæggeren admiral Herluf Trolle via sin 15. tipoldemor Alhed Turesdatter Dyre.

Slægtsskabet opstår gennem Alheds ægteskab med Lage Nicolaussen Urne, hvis oldebarn Claus Lagesen Urne til Bälteberga er gift med Herluf Trolles søster Margareta Jacobsdotter Trolle af Bergkvara.




Herluf Trolle selv, født ca. 1516, var søn af admiral Jacob Arvidsson Trolle og Kirsten Herlufsdotter Skave.
Hans hustru, som han lod sig vie til i 1544, adelsdatteren Birgitte Gøye var datter af den indflydelsesrige godsejer og rigshofmester Mogens Gøye og Mette Bydelsbak. Moderen døde tidligt. Derfor blev Birgitte sendt til et kloster, som det passede sig for en adelig.



Det antages, at de to er mødtes ved hoffet, hvor Birgitte en stund var kammerjomfru for dronning Dorothea.

Birgitte Gøye arvede Ringkloster, Sigbritsgård og Græsegård, hvorunder avlsgården Hillerødsholm hørte. Den gjorde de til hovedgård.
Kong Frederik II ønskede Hillerødsholm som krongods. Det fik han og ved et mageskifte erhvervede Herluf Trolle og Birgitte Gøye Skovkloster ved Næstved. De omdøbte det til Herlufsholm.


De to gik med planer om at oprette en skole for adelige og andre ærlige mænds børn. Blot en måned efter fundatsen i 1965, døde Herluf Trolle i et søslag i Den Nordiske Syvårskrig. Birgitte Gøye måtte nu fortsætte alene og blev Herlufholms første leder. Det forhold fortsattes et års tid til hun måtte flytte fra Herlufsholm p.g.a. særlige omstændigheder. Hun fik herefter foræret herregården Ydernæs syd for Næstved af kronen.

Herlufsholm kostskole, Danmarks  største og vel mest velkendte kostskole, er i dag både dagskole og kostskole for piger og drenge. Pigerne kom først med i 1985.





Stadig den dag i dag, fylder Herluf Trolle og Birgitte Gøye meget i skolens traditioner.
Det kræves at eleverne er velklædte og så er det frivilligt, om de vil bære det karakteristiske Gøye slips i i blå og hvide striber.

Kilde : Herlufsholm.dk / Den Store Danske / Geni / weekipedia

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.