Cornelius Petersen

Cornelius Petersen

lørdag

VIDENSKABSMANDEN, RIGSDAGSMANDEN OG ENDNU EN RIGSDAGSMAND

Store videnskabsmænd, der får epokegørende betydning for menneskeheden, fødes hverken hvert eller hvert andet år. En af vor slægts helt store mænd, jeg tør godt sige den største, videnskabsmanden Hans Christian Ørsted, bedre kendt som H C Ørsted, var ud over at være professor ved Københavns Universitet også fysiker og kemiker, havde taget farmaceutisk eksamen med udmærkelse, hvorfor han et års tid bestyrede Løveapoteket i København. I en årerække var han direktør for Polyteknisk Læreanstalt, hvor han i kraft af sit lederskab af komité til stiftelse af læreanstalten, fik indført fysik som selvstændig fag på universitetet.
Sin interesse for fysik og kemi fik han allerede som 11 årig på faderens apotek.



Den største berømmelse ud i verden modtog han dog ved sin epokegørende opdagelse af elektromagnetismen, der for eftertiden knyttede hans navn til måleenheden oersted. Fremstillede som den første grundstoffet aluminium. Igennem interessen for naturfilosofi dannede Ørsted en række nye ord, der den dag i dag er i anvendelse. Ilt (for oxygen), brint i stedet for helium og ord som vægtfylde og varmefylde.
Den gamle karakterskale med ug som det højeste, skyldes også Ørsted.
I 1824 stiftede Ørsted Selskabet for naturlærens udbredelse og i 1929 var han medstifter af Polyteknisk læreanstalt.





Livet igennem fattede Ørsted interesse for æstetik og filosofi. Det lå ham meget på sinde, at formidle på et korrekt sprog.

H C Ørsted var ven med et andet medlem af slægten, H C Andersen, der kaldte ham "Den store Hans Christian".
Læs mere om H C Ørsted, der var en af dansk guldalders mest betydningsfulde personer her

H C Ørsted og Cornelius Petersen er beslægtet gennem Ørsteds 7. tipoldefar, Jens Hansen Mule, der er bror til Cornelius Petersens 10. tipoldemor, Hansdatter Mule.

Ørsteds far, Søren Christian Ørsted, var assessor i pharmakologi og apoteker i Rudkøbing på Langeland. Moderen, Karen Hermansen stammede fra Holbæk.
Sammen havde de 5 sønner, hvoraf Anders Sandøe Ørsted blev slået til ridder af elefantordenen i 1847. Samme Anders var deslige politiker, jurist, minister, medlem af Den Grundlovsgivende Rigsforsamling og i 1849, efter at have stemt imod Grundlovens vedtagelse, valgtes han til Landstinget i 1949.
Søren Christian Ørsted sad i Den Grundlovsgivende Rigsforsamling sammen med sin slægtning Cornelius Petersen. Det var den selv samme Ørsted, tip, tip oldefar besværede sig over i et brev til tip, tip oldemor, hvor han skrev hjem om, den talebegærlige Ørsted, der på tinge allerede havde fået tre irettesættelser for at tale for længe og for at spilde tingets tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.